Пристигащото за натоварване какао в основните пристанища Абиджан и Сан

...
Пристигащото за натоварване какао в основните пристанища Абиджан и Сан
Коментари Харесай

Доставките на какао в Кот д`Ивоар намаляват поради нередовни дъждове


Пристигащото за натоварване какао в главните пристанища Абиджан и Сан Педро, на най-големия международен производител на суровината в света Кот д'Ивоар, са намалели от началото на годината, защото непостоянните и незадоволителни превалявания са засегнали реколтата, оповестиха експортьори и фермери, представени от Ройтерс.

Седмичните доставки на експортьори към пристанищата са паднали до към 70 000 тона от към 115 000 тона през ноември и декември предходната година, съгласно оценките на експортьорите. Общият размер на какаото пристигнало за натоварване от началото на сезона на 1 октомври е достигнало 1,540 милиона тона до 29 януари.

" Спадът е фрапантен и неочакван. През декември вървяхме с доста високо движение и внезапно всичко се срина през януари ", сподели шеф на компания за експорт на какао, основана в Абиджан и Сан Педро.

Според експортьори, фермери и купувачи спадът в наклонността за спад в реколтата се чака да продължи и през февруари и март, когато е главният сезон, а има понижението възможност да се проточи и през първите два месеца на междинната годишна продукция през април и май, в случай че не стартира да вали по-често.

Отглеждането на какао изисква значителни превалявания с интервали на слънчево греене за сушене на зърната. Регионът на Западна и Централна Африка обаче е в средата на сухия сезон, който продължава от средата на ноември до март. През това време дъждовете са нищожни.

" Не сме имали по значителни превалявания от септември. Само един или два пъти през октомври и декември, само че нищо, което в действителност може да помогне на какаото да пораства добре ", разяснява фермерът Едуард Куаме Куадио, който има 5 хектара какао в село Габеаджи покрай Сан Педро.

Единадесет други фермери, интервюирани от Ройтерс, също са обвинили времето. По думите им обстановката се е влошила от неналичието на торове, чиито цени са се удвоили от 2021 година " Без тор няма положително произвеждане ", съобщи Салиф Куяте, който отглежда 5 хектара какао в Субре.

Някои фермери са съумели да съберат единствено половината от торба от 80 кг за две седмици, спрямо реколтата от към 8 торби на седмица сред октомври и декември.

Купувачите и медиаторите на какаови зърна споделиха, че са решили краткотрайно да затворят магазините и да паркират камионите си, с цел да понижат разноските. " Не виждаме смяна на обстановката преди междинната годишна продукция. Не чакаме дъжд, тъй като не е времето, тъй че няма да има доста какао преди май ", сподели Дейвид Куаси, покупател на какао от Сан Педро, който е затворил своя магазин в средата на януари.

Основната годишна продукция от какао в Кот д'Ивоар е от октомври до март, до момента в който по-малката междинна годишна продукция е от април до септември.

" Покупките се забавят заради неналичието на какао, тъй че предпочетохме да спрем всичко за момента и да се върнем през май-юни, когато какаото ще стартира да се връща ", уточни Сидибе Умар, който се готви да стартира да продава кашу след няколко седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР