Присъединяването на Финландия към НАТО ще бъде историческо събитие и

...
Присъединяването на Финландия към НАТО ще бъде историческо събитие и
Коментари Харесай

Столтенберг: Путин предизвика историческо разширяване на НАТО с войната в Украйна

Присъединяването на Финландия към НАТО ще бъде историческо събитие и директен резултат от нашествието на Русия в Украйна, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, добавяйки, че алиансът ще подсигурява, че Швеция също ще стане пълновръстен член, съобщи " Ройтерс ".

" (Руският) президент (Владимир) Путин имаше за заявена цел на нахлуването в Украйна да получи по-малко НАТО ", съобщи той пред кореспонденти преди срещата на външните министри на алианса.

" Той получава тъкмо противоположното... Финландия през днешния ден, а скоро и Швеция ще станат пълновръстен член на алианса ", добави Столтенберг.

Междувременно Кремъл съобщи във вторник, че ще бъде заставен да предприеме " контрамерки ", с цел да подсигурява сигурността на Русия в отговор на присъединението на Финландия към НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова хода на Хелзинки да се причисли към блока " посягане " върху сигурността на Русия и сподели, че структурата на НАТО е враждебна към Русия.

предходната седмица законопроект, допускащ на Финландия да се причисли към НАТО. Това беше последният избор, нужен на скандинавската страна за формалното участие, откакто по-рано.

Засега Швеция, която подаде молба за участие дружно с Финландия през май, остава отвън алианса, защото Турция и Унгария отложиха нейното приемане.

Анкара е недоволна, че Швеция не ѝ предава свързани съгласно нея с терористична активност бегълци.
предходната седмица, че кандидатурата на Швеция е арестувана поради рецензиите на Стокхолм към политиките на премиера на Унгария Виктор Орбан.

Шведският министър на външните работи, че към този момент не е сигурен, че страната му ще може да се причисли към НАТО до юли.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР