Прирозащитникът Александър Дунчев разкри в свой пост в социалната мрежа

...
Коментари Харесай

Александър Дунчев се обяви за приемането на Закон за разтрогване на всички горски заменки

Прирозащитникът Александър Дунчев разкри в собствен пост в обществената мрежа Фейсбук, че Движение за права и свободи, Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия са раздали над 30 000 декара скъпи гори на доближени до тях предприемачи и то за жълти стотинки . Той уточни още, че битката продължава и има жители, които не се предават. Публикуваме неговия разбор:

„ Вече 20 година продължава битката за отбрана на сменените държавни гори по Черноморието и планините. Една битка, която сходно на корупцията, не й се вижда края, само че добре, че има една шепа публицисти, медии и жители, които не се предават!

От 2003 до 2009 година Движение за права и свободи, Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия раздават посредством заменки над 30 000 дка скъпи гори на доближени „ предприемачи “, и то за жълти стотинки. С митинги и тъжби до Европейска комисия заменките бяха спряни 2009 година, а Европейска комисия ги разгласи за противозаконна държавна помощ през 2014 година

Първоначално ГЕРБ помогнаха да се спре даже застрояването им, само че през 2019 година, не без помощта на зам-министър, стартира узаконяването на кражбата, като противозаконната помощ с подправени пазарни оценки бе занижена от 1 милиарда лева до 80 млн. лева За благополучие олигарсите се запънаха да платят даже и тези смешни 80 млн. лв., което напълно ядоса Европейска комисия, и на 30.10.2023 година тя стартира правосъдно дело против България в европейския съд против подправените старания на страната.

А в същото време заменкаджиите даже започнаха напън през адвокатския съюз и конституционния съд да падне възбраната за застрояване на заменките, с цел да си построят хотелите и курортите върху откраднатите гори.

И стигаме до „ сглобката “. Юни 2023 година персонално предизвестих министър Кирил Вътев и Кирил Петков, че назначението за зам-министър на кадър на ДПС-ГЕРБ, потвърдил се в прикриването на далаверите в горите, включително на заменките през 2019 година, ще е цялостно изменничество към гласоподавателите на ПП-ДБ. Но не – бил доста „ дисциплиниран “… И ето Ви в този момент и конституционно дело, и европейско дело, и изгубени десетки каузи в нашите съдилища, с риск страната освен да не получи нито лев и нито кв. метър гора повече от схемаджиите, само че и да заплаща милиони левове санкции на Европейски Съюз.

Но има решение, за което и гражданските деятели, и Европейска комисия към този момент считаме за единственото потребно и дейно – Закон за анулиране на всички горски заменки, и да се завършва един път за постоянно с тази най-голяма горска спекулация за века. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР