Природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие

...
Природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие
Коментари Харесай

Николов: Минимум за месец напред всички доставки на природен газ са гарантирани

" Природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие във войната. Българската страна няма безусловно никакви правно-договорни връзки. Минимум за месец напред всички доставки на природен газ са обезпечени ", съобщи енергийният министър Александър Николов във връзка прекъсването на газовите доставки.

Николов даде последователност на събитията - при започване на април е получено писмо от " Газпором " по отношение на метода на заплащане, сдруженията под шапката на БЕХ, са подхванали ограничения с цел да се подсигурят количества, в това число прекъсване на добива от Чирен и подсигуряване на количества за по-дълъг интервал за напред.

В разследване на полученото писмо е поискано правно мнение по съществуващия контракт и съответните свързани опасности при приемане евентуално на настояванията на " Газпром ".

В писмото от страна на " Булгаргаз " към " Газпром " са поискани спомагателни уточнения, които да минимизират съответните опасности. Следва второ писмо от съветска страна, в което липсват желаните уточнения.

Министерството на енергетиката е уведомило и Главна дирекция " Енергетика " в Европейски Съюз.

" Предложената от съветска страна двуетапна процедура на заплащане крие обилни опасности, бихме изгубили надзор върху парите си след заплащане в щатски долари, както е по контракт ", уточни Николов.

" Българската страна би била изложена на риск да заплаща, без да получава доставки на газ ", добави още той.

" Булгаргаз " разполага с банкови реквизити, доказващи всички заплащания към съветска страна и за сегашния месец.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР