Природата в най-голямата страна в света е много разнообразна и

...
Природата в най-голямата страна в света е много разнообразна и
Коментари Харесай

Десетте най-красиви водопада в Русия

Природата в най-голямата страна в света е доста разнообразна и се слави с езера, планини и гори, а за водопадите не е известно толкоз доста.

Но те съществуват!
Кивач


Legion Media

Този водопад с височина 10 м на р. Суна е най-известният в Карелия. Той даже е възпят от известния съветски стихотворец от XVIIII в. Гавриил Державин („ Алмазна сыплется гора “). Смята се, че името му идва от финската дума kivas, която значи „ мощен, стремглав “.



Игорь Подгорный/Sputnik

Дори от фотографията се вижда какъв брой величествен е този колеблив поток от вилнееща вода. Водопадът не замръзва даже през зимата и пада картинно измежду заснежените скали.
Неочакван (Неожиданный)


Дмитрий Сигида (CC BY-SA 4.0)

Този водопад в Шкотовското плато в планинския масив Сихоте-Алин е височина единствено 13-15 метра. Но поради метода, по който красивите му фигурални потоци се стичат по каменната стена на платото, той се счита за един от най-красивите в целия Далечен изток.
Гедмиш (Гедмыш)


Legion Media

Този водопад с височина към 60 м се намира в република Кабардино-Балкария, в долината на р. Гедмиш. Той се разделя на голям брой потоци, по тази причина го назовават още „ 70-те струи “ или „ Царска корона “. Захранва се от високопланински извори.
Чегемските водопади (Чегемские водопады)


Legion Media

В Чегемското дефиле в Кавказ в р. Чегем се вливат цели три водопада с височина от 25 до 60 метра. Водопадите са една от визитните картички на република Кабардино-Балкария. Недалеч от това естествено знамение се намират обитаеми места и път, а наоколо има даже хотел, по тази причина туристите тук постоянно са доста.
Големият Чулчински водопад (Большой Чульчинский водопад)


Legion Media

Големият Чулчински водопад или Учар се счита за един от най-младите водопади в Алтайските планини. Смята се, че той се е образувал преди към 200 години вследствие на земетресение. Открит е напълно неотдавна – през 1970-те, когато спортният и планински туризъм в Съюз на съветските социалистически републики са доста известни. Водопадът с височина 160 м на р. Чулча е доста мощен и водата пада върху купчина огромни камъни. На акцент на алтайския език името на водопада се превежда като „ летящ “ и „ непроходим “.
Иля Муромец


Константин007 (CC BY-SA 4.0)

Водопадът, кръстен на фолклорния богатир, се намира на курилския остров Итуруп. Височината му е 141 м и пада от вулкана Демон напряко в морето. Да се стигне до този водопад е извънредно мъчно, а да се види може единствено от страната на морето. Учените настояват, че там, където пада водопадът, се струпват сиви китове, с цел да може да се почистят от полепилите се по тях ракообразни в сладката вода.
Пшехски (Пшехский)


Wildisp (CC BY-SA 4.0)

Фиштинският или Пшехският водопад се зарежда от планински хладилник и води началото си от дефилето сред два планински върха в Кавказ – Фишт и Пшеха-у (затова той има и две имена). Водопадът се на намира в република Адигея и се състои от три съществени водни потока. Първият се спуска от височина към 190 м, а останалите два – от към 160 м. Особено мощен е водопадът напролет, когато ледникът се топи, а през лятото той съвсем пресъхва и се трансформира в дребна струйка, под която туристите даже застават на личен риск.
Кинзелюк


Olegjihc (CC BY-SA 4.0)

Водопадът е ситуиран пуквално посред Сибир, на границата на Красноярска и Иркутска област. Тази труднодостъпна планинска околност на Източен Саян се назовава Тофалария. От Кинзелюкското планинско езеро водата пада на каскади в р. Кинзелюк. Името се превежда от хакаски език като „ драгоценен “. Височината на водопада е 328 м, а водата пада свободно от към 90 м. Първата група учени-ентусиасти изследват водопада и вършат първото му изложение едвам през 1989 година.
Зейгалан


Legion Media

Този водопад в планините на република Северна Осетия е прочут и като „ Голям Зейгелански “. В превод от осетински името му значи „ място, където пада лавина “. Височината на водопада, по последни измервания от 2016 година, е 648 м и се счита за най-високия водопад в Европа (и втори по височина в Русия). Водата пада най-мощно през юли и август, когато се топи планинският хладилник, който зарежда водопада. През зимата водата замръзва и разклонените ледени ручеи образуват живописна мрежа по планинските проломи.
Водопадите в платото Путорана


Legion Media

На едно от най-труднодостъпните места в Русия, планинското плато Путорана, е ситуирано най-голямото количество водопади в страната. Те са доста едва проучени, тъй като да се стигне до самото плато, а още повече до клисурите, е доста мъчно даже за опитните туристи и откриватели. Тук има и пълноводни, падащи потоци, и тънки, само че доста високи струйки, които се леят по каньоните. Някъде посред Путорана се е притаил и най-високият водопад в Русия (а може би и в цяла Азия) – Талинковският водопад. Той е открит едвам през 1970-те и височината му, по разнообразни оценки, варира от 480 до 700 метра. (За съпоставяне, най-високият водопад в света е венецуелският Анхел и височината му е към 1000 м). Водопадът е със сезонен темперамент: той „ работи “ единствено два месеца напролет и ранното лято, когато снегът в платото се топи, а по-късно пресъхва.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР