Приоритети на следващото правителство ще бъдат ревизията и модернизирането на

...
Приоритети на следващото правителство ще бъдат ревизията и модернизирането на
Коментари Харесай

Общините, които нямат устройствени планове до края на 2022 г., остават без финансиране |

Приоритети на идващото държавно управление ще бъдат проверката и модернизирането на ВиК инфраструктурата, смяна на ТОЛ системата, повече средства за срутване на противозаконни градежи. Освен това общините, които нямат общи устройствени проекти до края на 2022 година, остават без финансиране за финансови разноски.

За това реализираха съгласие  " Продължаване смяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " по време на коалиционните договаряния за бранш " Регионално развиване ".

Четирите обединения бяха показани от специалисти, а срещата бе модерирана от Асен Василев.

Акценти в предложенията:

Политическа партия

" Продължаваме промяната " упорства за основаване на единна база данни с устройствени проекти, инфраструктурни обекти, както и благоприятни условия за вложения в тях. Друго предложение е насърчаването на взаимната работа на общините от позиция възлагането на взаимни публични поръчки. Според тях това би понижило корупцията.

Те оферират още общините,  които нямат общи устройствени проекти до 2022 година, да не получават средства за финансови разноски от Бюджет 2023, както и зделяне на запас от бюджета за разрушение на противозаконното строителство.

Българска социалистическа партия

Акцентите в дългата стратегия с оферти на Българска социалистическа партия бяха построяването на автомагистралите " Рила " и " Черно море ", жп връзка със Скопие и построяването на нова такава с Гърция, построяването на трети мост над Дунав, както и модернизиране на четвъртокласните пътища. От Столетницата упорстват още за приемането на нов Закон за устройство на територията.

Има Такъв Народ

Според специалистите от партията на Слави Трифонов политиката в последните години докара до " районен недостиг ", който дефинираха като съсредоточаването на популацията в шест града.

От Има Такъв Народ искат създаване на районни капиталови бюджети, основаване на нова жилищна тактика и разбор на жилищните здания.

Демократична България

Представителите на " Демократична България "   предложиха проверка на общественото финансиране за общините и районните структури, районна децентрализация, създаване на центрове за икономическо развиване, градеж на жп връзка Видин-Кулата. Експертите на Демократична България упорстват " ин хаусът да стане неразрешена дума ". Според тях единствено по този начин ще има ефикасна битка с корупцията.

От Демократична България предрожиха още основаването на поземен кадастър, паспортизация на всички язовири в страната, както и въвеждане и интензивно потребление на изкуствен интелект в сферата.

Около какво се сплотиха специалистите:

1. Разделяне на язовирите сред другите ведомства според от това защо се употребяват.

2. Общините, които нямат общи устройствени проекти до края на идната година, няма да получават финансиране на финансови разноски. Това предложение срещна рецензия от представителите на Българска социалистическа партия. Все отново обаче специалистите одобриха предлагането на Политическа партия. Освен това за отпущането на средства за Постановление на Министерски съвет ще дава отговор Народно събрание, а не както до момента Министерски съвет. Тези решения ще се гласоподават дружно с годишния бюджет.

Съдействие на общините ще оказва Министерство на регионалното развитие.

3. Отделяне на средства от бюджета за срутване на противозаконни градежи. 

4. Одит и вложения във ВиК инфраструктурата. 

5. Промяна на Закона за публичните поръчки. Инженерингът ще е позволен единствено в съответни случаи, написани в в допълнение методическо напътствие.

6. Промяна на ТОЛ системата. Подобна точка беше призната и по време на договарянията за бранш " Транспорт ".

7. Изменения на Закона за устройство на територията.

8. ДНСК да направи обзор на всички обекти, попадащи в обсега на предпазените територии. Ако има градежи в нарушаване - да се подхващат законови дейности.  Ако е належащо да се разширят пълномощията на ДНСК.

9. Създаване на цялостна кадастрална карта на страната.

10. Изработване на проект и капиталова стратегия и капиталова стратегия за отбрана от ерозия на реките.

11. Преразглеждане на картата на общините и областите на база националното броене до края на 2022 година и научни данни.

12. Пилотно проучване на извадка от панелни жилищни здания.

13. Одит на строителните обекти от АПИ.

14. Отпадане на комерсиалната загадка.

15. Повишаване на санкциите за притежателите на остарели здания, които са и културно завещание.

16. Активна работа по въвеждане на второ равнище на локално самоуправление до края на мандата.

18. Спешно проучване на язовирите.

19. Забързано използване на тактиките за развиване на районите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР