Принудени да живеят на улицата в резултат на бедност и

...
Принудени да живеят на улицата в резултат на бедност и
Коментари Харесай

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

П ринудени да живеят на улицата вследствие на беднотия и неуважение, децата на Малави в този момент са изправени пред употреба, полово принуждение и обезчестяване, което усложнява травматичните им прекарвания. Това сигнализират правозащитници и държавни чиновници.  

Шестнадесетгодишна майка живее на улицата от раждането си. Животът на улицата е всичко, което в миналото е познавала, защото родителите ѝ са били без дом и са оживели от милостиня, оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Инокентий Мвула в своя репортаж от Лилонгве, Малави. 

Животът по улиците на Лилонгве не се беше подобрил за Патриша Йохане през нощта на февруари 2023 година Докато спеше на улицата, тя беше нападната от мъж, който не може да разпознава и до през днешния ден, който я остави с бреме-дете, за което да се грижи. Това е един от психическите белези, с които тя би трябвало да живее до края на живота си. 

“Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца. Не мога да проследя местонахождението на изнасилвача. Няколко пъти съм се оплаквал в полицията, само че помощ не съм получавала ”, споделя Йохане. 

Официалната статистика на Министерство на равенството сред половете, развиването на общността и обществените грижи пресмята, че към 4000 деца в Малави живеят на улицата. 

Други деца на улицата са експлоатирани, принуждавани от банди да правят незаконни действия, в това число обири, споделят от министерството. 

Полицията споделя пред VOA , че не може да удостовери съществуването на банди, принуждаващи улични деца да правят закононарушения, само че споделя, че е записала нарастване на незаконните действия, осъществени от бездомни деца. 

Моузес Мвалабу е дете, израснало на улицата, което остава без дом, откакто губи татко си, когато е на 3 години, и майка си, когато е на 7, а по-късно е отритнат от роднините си. 

“Когато живеех на улицата, се сблъсках с доста провокации. Лидерите на банди ме изпращаха да обирам хора “, спомня си порасналото дете. 

Мвалабу, който в този момент е на 29, се опълчи на всички шансове и съумя да получи университетско обучение. В момента управлява организация - „ One Step Foundation “, която основава, с цел да дава рехабилитационни услуги на бездомни деца в страната. 

За някои от децата кражбата и присъединяване в незаконни действия може да са се трансформирали във въпрос на оцеляване, защото държавните организации се борят с въвеждането на стратегии, които могат да им оказват помощ, споделя мъжът. 

Въпреки че спасяването на всички деца на улицата е сложна задача, чиновници в градското заседание на Лилонгве, столицата на страната, споделят, че имат проекти за справяне с рецесията. 

“Възнамеряваме да създадем поправителни центрове, където, откакто изтеглим всички улични деца, да ги заведем там, с цел да получат психосоциална поддръжка “, споделя Йорлекс Камтокома, заместник-директор на опазването на здравето и обществените услуги, градски съвет на Лилонгве. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР