Принципът за равнопоставеност между жените и мъжете е основна ценност

...
Принципът за равнопоставеност между жените и мъжете е основна ценност
Коментари Харесай

Светла Георгиева: Любопитен факт се наблюдава в равнопоставеността между жените и мъжете в съдебната власт

Принципът за равнопоставеност сред дамите и мъжете е съществена полезност в страните от Европейския съюз и знак за либералност в развитите общества. Това е и една от тематиките, приети от Организация на обединените нации като основни за напредъка на актуалните общества и като такава е заложена като световна цел в програмата за стабилно развиване на Организация на обединените нации или така наречен “Програма 2030 " на Организация на обединените нации.

Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  Светла Георгиева, старши специалист в отдел “Регионална статистика и географска информация ", дирекция “Многосекторна статистика, методология и съдействие " в Националния статистически институт във връзка първото по рода си проучване за равнопоставеността сред половете и заеманите от тях позиции.

" Изследвахме заетите управителни длъжности от висше и приблизително управническо равнище, в институциите на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, като включихме и други независими структури отвън тях. Нашата цел е да отговорим на възходящите потребности от статистическа информация за равнопоставеното присъединяване на половете в процесите на взимане на решения.

63,5% от позициите са заети от мъже, а 36,5 от дами. Други любопитни обстоятелства са, че мъжете заемат 68,8% от управителните длъжности на най-високото управническо равнище, а дамите са най-високо показани на равнище заместник-ръководител, надлежно дамите са показани 41,1% при към този момент упоменатата позиция на мъжете, приказваме за 68,8% ", разяснява Георгиева.

По думите й се следи любопитен факт във връзка с равнопоставеността в правосъдната власт: " В институциите на правосъдната власт 53% от управителните длъжности се заемат от дами ".

Според Светла Георгиева България е в добра позиция, по отношение на страните в Европейски Съюз: " Относителният дял на дамите измежду българските представители е по-висок, само че непосредствен до този в националния ни парламент. Трябва да изтъквам данни на Европейския институт за тъждество сред половете, който е провел такова проучване. За последното тримесечие на 2021 година, дамите от квотата на Република България, съставляват 29,4% от всички български членове, с което страната ни се подрежда на 22-ро място измежду държавите-членки на Европейски Съюз. За същия интервал в Европейския парламент с най-хубава представеност на дамите са страни като Швеция и Финландия, всяка от които с 57,1% жени-представители, следвани от страни като Люксембург, Словения, Дания и Латвия, при които половината от националните им представители са дами ", обърна внимание Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР