Принц Мохамед бин Салман и руският президент Владимир Путин сега

...
Принц Мохамед бин Салман и руският президент Владимир Путин сега
Коментари Харесай

Петролната война: това е само началото

Принц Мохамед бин Салман и съветският президент Владимир Путин в този момент са съперници на петролния пазар, откакто няколко години бяха от едната страна на барикадата

[Shutterstock] Големите производители на нефт са в ценова война. Котировките паднаха с 30% за часове. И трите съществени страни: Саудитска Арабия, Русия и Съединени американски щати наподобяват в удобна позиция за дълга и изтощаваща борба. Въпросът е кой ще мигне пръв. Новината, че ще има по-свободен пазар е добра за всички, с изключение на за петролните компании. Жертвите ще дойдат от останалите членове на ОПЕК.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Пазарът на нефт е в потрес: огромните играчи влязоха в изненадваща игра на нерви , която самоуверено може да се опише като война. Двата най-големи експортьора - Саудитска Арабия и Русия, се вкопчиха в здрава хватка, която обаче може да провокира проблеми за най-големия консуматор - Съединени американски щати. Страничната жертва ще са и всички останали страни производители , които ще би трябвало да се борят с композиция от ниски цени и понижен пазарен дял.

Причината за войната на пръв взор е елементарна - всеки дърпа чергата към себе си и желае той да диктува изискванията на петролния пазар. В последна сметка всичко се свежда до яростна борба за пазарен дял, която ще тества качествата за оцеляване на целия петролен бранш. Зад държанието на главните играчи обаче прозират и по-дълбоки стопански и политически ползи, както и опит да бъде разтърсен другият. Новината, че ще има по-свободен пазар, е добра за всички с изключение на за петролните компании. Жертвите ще дойдат от останалите членове на ОПЕК.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Руският президент Владимир Путин знае, че петролната промишленост в Съединени американски щати се крепи на голямо количество дълг, което фирмите би трябвало да обслужват постоянно с помощта на високите цени на петрола. Последните наред с ниските лихви разрешиха на американската петролна промишленост да измести Русия от лидерското място на производител през 2018 година

Затова когато през предходната седмица Саудитска Арабия предложи редуциране на добивите в опит да се покачат цените, Москва видя заплахата за своите позиции и се отдръпна от договарянията. Което натисна спусъка - Рияд разгласи, че развързва производството. Чисто политически играта е и сред Русия, от една страна, и двама огромни съдружници, каквито са Саудитска Арабия и Съединени американски щати. Две страни с противоположни позиции във връзка с спора в Сирия и рецесията с Иран.

В първия търговски ден след шокиращата поръчка на Саудитска Арабия за на практика безкрайно предложение цените на петрола записаха най-големия си срив от 1991 година до момента: над 30% в границите на броени часове . Последва известно възобновяване и в средата на седмицата барел брент се търгуваше за 36 $ (седмица по-рано цената надхвърляше 50 долара). В четвъртък обаче последва нов срив поради усложнената конюнктура към ковид.

Вече се появиха прогнози, че производството на нефт в Съединени американски щати може се намали с близо 20% , защото сондажните компании ще би трябвало да свият финансовите си разноски. Сривът на цените има капацитет да докара до изтриване на задоволително компании и произвеждане в международен мащаб, с цел да може да бъде основан дефицит на нефт, което да докара до по-високи цени след 2022 година

С отдръпването си от договарянията Русия удря и по своите компании, а какъв брой ирационална е постъпката й сподели късият коментар на единия от притежателите на " Лукойл " Леонид Федун, представен от " Ведомости ": " Решението е ненадейно и нерационално. Засега съм в лек потрес. "

Подпалването на искрата

Поводът за новата действителност е разминаването в позициите на Саудитска Арабия и Русия за добива и предлагането на суровината. След следващите прогнози за спад в търсенето на нефт - търсенето да се свие с над 3.6 млн. барела на ден по отношение на предходната година - главно поради забавянето на икономическата интензивност и ковид болестта, Саудитска Арабия опита да наложи ново намаляване на производството.

Русия обаче не харесва това. Официално - тъй като предлага да се изчака още, с цел да са по-ясни икономическите последствия от вирусната болест. Неофициално главният мотор зад твърдата позиция да няма орязване на доставките е визията, че посредством него поддръжка ще получат американските компании от шистовия бранш.

От години Русия недоволства против политиката на индустриални квоти, ориентирана към ограничение на предлагането, тъй като това изтегля нефт от пазара и поддържа цените изкуствено високи. А главният печеливш от това се оказват Съединени американски щати , които усилват доста пазарния си дял.

Заявката на Саудитска Арабия в този момент обаче на практика значи, че всеки от огромните играчи ще получи независимост да се договаря и осъществя колкото успее продукция на каквато цена контракти. Това значи надалеч по-свободен пазар и действително прекратяване на картела. А това е добра вест за всички, с изключение, несъмнено, на петролните играчи.

Разривът в връзките Саудитска Арабия - Русия идва в комплицирана икономическа конюнктура. От началото на годината - а изключително след задълбочаването на рецесията с ковид от февруари насам, световната стопанска система дава признаци на закъснение. Това докара след себе си спад в цената на петрола с над 20% за два месеца. През последните десетина дни обаче се осъществя съвършена рецепта за пазарен срив: от едната страна е свитото търсене на нефт поради ковид, от другата е свръхпредлагане на занижени цени.

Кой ще издържи най-дълго

Всяка от трите съществени страни с огромни позиции на петролния пазар влиза в новата обстановка с разнообразни позиции. За да се преценяват стартовите позиции на Саудитска Арабия, Русия и Съединени американски щати в този момент, са нужни отговори на няколко въпроса: какъв брой дълго може да се оцелее в ценова война, къде стоят индустриалните разноски, в какво положение са бюджетът и стопанската система.

Саудитска Арабия. До момента Саудитска Арабия произвеждаше 9.7 млн. барела нефт на ден. Първоначалната поръчка беше за увеличение до 10 млн., само че във вторник стана ясно, че задачата е 12.3 млн. барела на ден, като има подготвеност и за 13 млн. Това е над считания за граничен индустриален потенциал от 12 млн. барела.

Ключов фактор за политиката на страната са егото и упоритостите на спорния престолонаследник принц Мохамед бин Саламан, който наподобява много съдбоносен, а в някои случаи - даже необмислен. Той наподобява твърдо решен да се потвърди като световен водач на петролния пазар, само че е изправен пред две провокации: бюджетният недостиг и все още е забележителен (за тази година са планувани 6.4% от БВП), а валутата е вързана към $.

Саудитска Арабия би могла да си разреши цена от 30 $ за барел , само че в случай че успее да усили продаваните количества, считат анализатори, представени от Reuters. Цената, при която бюджетът на страната би бил уравновесен, е 80 $ за барел, или двойно над тази на Русия (по данни на FT). При сегашните цени под 40 $ този недостиг би бил двуцифрен.

В момента Саудитска Арабия разполага с 500 милиарда $ валутен запас и съответствие дълг/БВП от 25%. Това дава опция за издаване на нови отговорности. Една пета от този дълг - 100 милиарда, е насъбран през последните пет години точно поради ниските цени на петрола.

Проблемът за Рияд е, че дълготрайно задържане на ниските цени ще попречи на осъществяването на планове, целящи диверсифициране на стопанската система и понижаване зависимостта от петрола. Освен това валутата е закрепена към $, който целеустремено се движи от Съединени американски щати по посока обезценяване.

Русия. Страната също влиза остро в борбата: още при започване на седмицата енергийният министър Александър Новак разгласи, че производството може да бъде увеличено с 500 хиляди барела на ден в скоро време. Страната обаче не разполага със същия авариен потенциал като Саудитска Арабия, която има консервирани находища, от които може да стартира да помпа бързо.

Според коментар на Владимир Путин при консервативно бюджетиране и благодарение на държавния капиталов фонд страната можела да изкара до 10 години при актуалните цени на петрола. Според данни на FT бюджетът на Русия е разчетен при цена от малко над 40 $ за барел. Заявката на Русия е, че може да издържи на цени на петрола от 25-30 $ за барел за период от 6 до 10 години.

Страната разполага с запаси за 570 милиарда $ , плаващ курс на рублата и надлежно - благоприятни условия за обезценяване. Според анализатори в този момент тя е в по-добра позиция да поеме стопански потрес, в сравнение с е била преди глобите на Запада от 2014 година или рецесията от 2008 година В тези 570 милиарда влизат 150 милиарда $ от националния фонд. Финансовото министерство към този момент даде поръчка, че може да употребява тези пари, с цел да обезврежда резултатите от евтиния нефт. Едва ли обаче Путин ще поеме риск от пресушаване на този фонд и увеличение на дефицитите поради вътрешните стопански проблеми на Русия. Вече се вижда резултат от ценовата война - рублата падна на най-ниското си равнище от 5 години, а централната банка спря за 30 дни покупките на непозната валута.

Съединени американски щати. На пръв взор борбата е сред Саудитска Арабия и Русия, само че в действителност има и трета страна - Съединени американски щати. Американската фракинг промишленост от дълго време е на прицела на руснаците, които гледат на изкуствено поддържаните високи цени на петрола като на директна дотация за фирмите, обработващи шистови находища. Произвеждащ към 12 млн. барела на ден, американският петролен пазар има една съществена разлика с Русия и Саудитска Арабия: той е в частни ръце и на него оперират голям брой добивни компании . Лошата вест за тях е, че при ниски цени на петрола те бързо могат да станат нерентабилни.

Дори сега главното терзание за американския енергиен бранш е, че фирмите в него са мощно задлъжнели, а множеството от издадения от тях дълг е нискокачествен. Това на процедура значи, че множеството от тях евентуално няма да оцелеят средносрочно с тези цени, а финансовите им проблеми ще се трансферират към банките.

Тук идва и позицията на Доналд Тръмп: също като другите двама играчи на масата и той е убеден в способността на страната си да издържи дълго. Той обобщава обстановката прагматично - ниските цени на петрола са чудесна вест за потребителите и бизнеса , а Фед има задоволително боеприпас, с цел да поддържа стопанската система. Позицията на Съединени американски щати също наподобява удобна - в обстановка на финансова рецесия Федералният запас към този момент внезапно намали лихвения % и по всичко проличава, че ще продължи да го прави. Евтиният нефт единствено може да насърчи такава посока, тъй като на процедура значи нулев инфлационен напън, даже може да бъде регистрирана дефлация.

Америка е в изборна година, в която Доналд Тръмп ще се бори за втори мандат. Какъв по-добър коктейл от евтини горива, опция за нови стопански тласъци, ниски лихви и неявяване на инфлация. Единствената жертва, наподобява, ще са петролните компании, които ще трансферират проблемите си върху банките. А за тях Фед, както са посочили към този момент, имат решение: още безлихвени заеми и изкупуване на дълг.

И докога по този начин

Вероятността ценовата война да се окаже продължителна е доста висока. На този стадий и трите огромни играча - най-малко видимо, показват удовлетворение от обстановката. Заради президентската година надали Съединени американски щати ще са тези, които да подхващат някакви интернационалните дейности. Те най-вероятно ще се съсредоточат върху политики, обезценяващи $ - ниски лихви, още евтини заеми и изкупуване на проблематични активи.

По-вероятно е на по-късен стадий Русия да се върне на масата за договаряния по един или различен метод. И то не с цел да се върнем към предишното положение, а с цел да се закрепят цените на равнища, които да трансфорат американските компании в зомбита - въпреки всичко рентабилни, само че неспособни да влагат.

За Саудитска Арабия, с оглед егото на монарха и дейностите му по гонене на останалите престолонаследници, надали може да се чака намаляване на позицията. Такова може да пристигна след напън от останалите членове на ОПЕК, защото те могат да се окажат странични жертви на упоритостите на кралството поради ниските цени и понижения си пазарен дял. Ефектите

Сега, когато цената падна ненадейно ниско, могат да се чакат няколко съществени резултата:

- Отслабване на инфлационния напън - в световен проект
- Спад в разноските за превоз и произвеждане
- Отпадане на играчи от пазара и преразпределение на дяловете
- Проблеми за останалите огромни производители - Мексико, Бразилия, Нигерия, Алжир, Иран и така нататък В България цените спадат със забавяне

Въпреки грандиозния спад на цената на нефта на интернационалните пазари още от края на януари, едвам от тази седмица това стартира да се усеща върху цената на бензина и дизела по бензиностанциите в страната. Забавената реакция от страна на търговците на горива при срив на цената на петрола не е нещо ново за българския пазар, който се поправя бързо единствено когато цената върви нагоре. При превъртането на запасите за приблизително 7-10 дни отражението върху крайната цена трябваше да стартира много по-рано.

Ценовото държание беше обяснено от представители на сектора с олигополната конструкция на локалния пазар и със следването на пазарния водач, т.е. търговеца на едро и дребно " Лукойл България ". А актуалната обстановка е основала следващата добра опция на фирмите да усилят маржа си сред цена на едро и цена на дребно двойно.

Затова по-вероятно пояснение е, че търговията на дребно компенсира сложните времена за добива и нефтопреработката. Едно такова задържане на цените е добре пристигнало за фирмите, които разчитат в по-голяма степен на ритейла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР