Принц Филип, който почина на 99 години, бе един от

...
Принц Филип, който почина на 99 години, бе един от
Коментари Харесай

Защо свекървата на кралица Елизабет се е крила в Бъкингамския дворец?


Принц Филип, който умря на 99 години, бе един от най-видните представители на английското кралско семейство. Но неговата майка Алис Батенберг също е била извънредно ярка персона, напомня Ефим Шуман.

Алис декор Батенберг, принцеса на Гърция и на Дания

Коронацията на през 1953-а година в Уестминстърското абатство е грандиозно събитие. Снимките с превъзходно облечените посетители обикалят целия свят. И съвсем никой не вижда измежду елегантните гости една стара дама с облекла на монахиня. Хората се питат – коя ли е тя?

Отговорът е прочут единствено на малко на брой отдадени: това е свекървата на кралица Елизабет, майката на, 68-годишната тогава Алис декор Батенберг. Тя носи купите принцеса на Гърция и на Дания. И в случай че през 1953-а година някой от публиката към момента я познава, оттова нататък тя изчезва от полезрението, въпреки да е известно, че месеци наред е живяла в Бъкингамския замък.
Редакцията предлага
Един от жълтите вестници даже задава въпроса „ Защо крият майката на принц Филип в Бъкингамския замък? “. Търсейки отговорите, изданието излиза с разнообразни хипотези – че може би повода е в немския ѝ генезис, или в психическото ѝ здраве, или тя самата заобикаля публичното внимание. Отговор преди време не се намира, само че както излиза наяве от новоизлязлата книга на Карин Фойерщайн-Прасер, наречена „ Алис декор Батенберг, свекървата на кралица “, дамата в действителност е претърпяла тежки удари на ориста и е имала мощен темперамент, който ѝ е попречил да се пречупи.

Глухата правнучка на кралица Виктория

Виктория Алис Елизабет Юлия Мария декор Батенберг е родена на 25-и февруари 1885-а година в замъка Уиндзор, в наличието на популярната си прабаба кралица Виктория. Името получава от татко си, само че по-благороден генезис има майка ѝ, посредством която Алис е обвързвана и с английското кралско семейство, и с съветската царска династия Романови.

Още от раждането на Алис е ясно, че я чака ослепително бъдеще, само че нещастията е преследват през цялото време на живота ѝ. Както се оказва – тя е глуха по рождение и не може да приказва ясно. Родителите ѝ наемат педагози, които да я научат да чете по устни и тя овладява британски, немски, френски и гръцки. Последния тя научава след женитбата си за Андрей - наследник на гръцкия крал. Тогава е единствено на 18 години. На сватбата в Дармщат участва и, който подарява на новобрачните автомобил – безценен и другоземен подарък през 1903-а година. Именно с него младоженците потеглят на сватбено странствуване из Германия.

Когато през 1918-а година, Алис и брачният партньор ѝ Андрей схващат за това в Швейцария, където се откриват откакто напущат Гърция. Принудителното заточение е провокирано от политическия безпорядък в страната – кралят първо организира прогерманска политика, след това се отхвърля от нея, а синът му влиза в Първата международна война към този момент на страната на Антантата. Така Алис и Андрей попадат сред два огъня.

Алис декор Батенберг като младоженка

Германският генезис на декор Батенберг оказва въздействие и на ориста на татко ѝ, който във Англия заема поста Първи лорд на Адмиралтейството – той е заставен да подаде оставка. На всички от рода Батенберг, живеещи в Англия, им се постанова да трансформират семейството си – от Батенберг стават Маунтбатън.

Втора насилствена емиграция

Едва през 1920-а година Алис и брачният партньор ѝ могат да се върнат в Гърция, където се ражда синът им Филип (най-малкият от четирите им деца и единствен син), който след това става мъж на Елизабет Втора. Две години по-късно обаче още веднъж се постанова насилствена емиграция – в Гърция избухва въстание, принц Андрей е упрекнат за провалянето в Гръцко-турската война и е наказан на доживотно заточение.

Съпрузите се заселват в Париж и бракът им скоро се разпада – Андрей обитава най-вече в Монте Карло, където намерено живее с любовниците си. Психическото здраве на Алис е подкопано, лекарите диагностицират шизофрения. Семейството принудително я изпраща в психиатрична клиника за две години, около което тя приключва контактите със брачна половинка си и с трите си дъщери.

Пощенска картичка от 1903 година във връзка сватбата на гръцкия принц Андрей и принцеса Алис декор Батенберг

Когато стартира, принцеса Алис живее в Гърция. Занимава се с това да оказва помощ на бедните, да се грижи за ранените и сираците. Германците не я закачат поради немския ѝ генезис. Гестапо не знае, че тя крие в мазето си в Атина еврейско семейство. Години по-късно след гибелта на принцесата децата ѝ, в това число принц Филип, получават връчения на майка им орден „ Праведник на народите на света “, с който удостояват тези, които с риск за живота си са спасявали евреи по време на войната.

Умира в Бъкингамския замък

Алис декор Батенберг умира в Бъкингамския замък през 1969-а година. Разбира се, никой не я е крил след следващото овакантяване на Гърция – самата тя не желае да се появява обществено и остава в покоите си. По нейно предпочитание е заровена в Ерусалим.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР