Приносът на ядрената енергия за преодоляване на изменението на климата,

...
Приносът на ядрената енергия за преодоляване на изменението на климата,
Коментари Харесай

Реабилитацията на ядрената енергия обсъждат на глобален форум във Вашингтон

Приносът на нуклеарната сила за превъзмогване на изменението на климата, енергийната сигурност и стабилно развиване са основни тематики на Международната министерска конференция на МААЕ за нуклеарната сила през 21-ви век, която се открива през днешния ден във Вашингтон.

Глобалният конгрес, който ще продължи до петък, ще бъде открит от генералния шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Мариано Гроси, министъра на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм и от Уилям Д. Магууд, общоприет шеф на Агенцията за нуклеарна сила (NEA) на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Инвеститорът и човеколюбец Бил Гейтс и Фатих Бирол, изпълнителен шеф на Международната енергийна организация (МАЕ), ще се извърнат участниците посредством видео връзка.

„ Тази конференция се организира в миг, когато доста страни, изправени пред внезапно възходящи енергийни разноски и нараснали опасения за сигурността на доставките, преразглеждат нуклеарната сила. Те осъзнават от ден на ден и повече, че нуклеарната сила има потвърдена дарба да понижава излъчванията на парникови газове, да заобикаля замърсяването на въздуха, да усъвършенства енергийната сигурност и достъпа, да смекчава неустойчивостта на цените на горивата и да зарежда устойчивото развиване “, означи Гроси.

Ядрената сила, вторият по величина нисковъглероден източник на електрическа енергия след водноелектрическата сила, обезпечава към 10% от международната консумация. Произвеждайки непрекъснати доставки на електрическа енергия с ниски въглеродни излъчвания, както и промишлена топлота и водород, нуклеарната сила може да помогне за декарбонизирането на сложни за понижаване на излъчванията браншове. С потреблението ѝ се заобикаля изпускането на към 70 гигатона (Gt) въглероден диоксид (CO 2 ) в атмосферата през последните 50 години и продължава да се заобикалят повече от 1 Gt излъчвания на CO 2  всяка година.

В първата панелна сесия Рафаел Гроси ще разиска с останалите участници по какъв начин нуклеарната сила може да помогне за постигането на чисти нулеви излъчвания на парникови газове до 2050 година, по какъв начин интернационалните организации могат да работят дружно, с цел да улеснят разширената роля на нуклеарната сила в конкуренцията за декарбонизация на световната стопанска система.

Според МАЕ потенциалът за произвеждане на атомни електроцентрали ще би трябвало да се удвои до 2050 година, с цел да се реализира чиста нула. Други организации допускат, че е належащо още по-голямо нарастване. В отчет от 2019 година за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) съобщи, че потенциалът за произвеждане на нуклеарна сила ще би трябвало да се усили до 501% доникъде на века от актуалните равнища.

Докато производството на електрическа енергия е отговорно за близо 40% от излъчванията на CO 2  от енергийния бранш в международен мащаб, доста по-големият дял, към 60%, се отделя от изкопаеми горива, употребявани в индустрията, превоза и за отопление на здания. Ядрената сила има потвърдена дарба да декарбонизира производството на топлинна сила при ниска температура и новаторските реактори в развой на разработка ще могат да обезпечат високите температури, нужни за промишлени процеси като произвеждане на стомана и цимент, както и  производството на водород.

Другите панели ще се съсредоточат върху това по какъв начин да се основат условия за страните да основат нови нуклеарни стратегии, по какъв начин да се разшири приносът на съществуващите нуклеарни електроцентрали за реализиране на чисти нулеви цели, по какъв начин да се форсира процесът за въвеждане на напреднали планове на реактори в комерсиална приложимост и бъдещето на регулирането на нуклеарната сила, оповестиха от Пресцентъра на МААЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР