„Приличам ли ви на самоубиец? На човек, който иска внуците

...
„Приличам ли ви на самоубиец? На човек, който иска внуците
Коментари Харесай

Анести Тимчев: Не искам хората да припадат по улиците в Пловдив! Чакаме още 40 млн. лева за смяна на кюбметата

„ Приличам ли ви на самоубиец? На човек, който желае внуците му да припадат мъртви по улиците? Не желая хората, които обичам, да припадат по кръстовищата. Изпълняваме програмата за възстановяване на чистия въздух такава, каквато е призната през 2018 година – тогава толкоз са можели, такава са я приели”, съобщи прочувствено зам.-кметът Анести Тимчев по време на дебатите в Общинския съвет за смяна на „ Програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух за интервала 2018 -2023 година”. По създание част от заложените ограничения се отсрочват в по-дълъг интервал, а други се трансферират към програмата за плана за замяна на печките, с краен период 31.12.2023 година.

Отговорът на зам.-кметът по екология пристигна след изявление на общинския консултант Веселка Христамян, която съобщи, че Община Пловдив тотално се проваля в програмата си за чистотата за атмосферния въздух, поради която България е наказана. Според нея през последната година екологичния отдел в Общината работи интензивно по плана за замяна на печките, само че не и по главната стратегия за възстановяване на въздуха. Това пък рефлектира непосредствено върху здравето на хората, като резултатът е повече заболели, повече ТЕЛК-ови решения, а и от ден на ден деца с астма, които родителите им ги носят на ръце в незабавните кабинети.

Тимчев посочи, че за плана за замяна на печките се вършат ежемесечни доклади и няма заплаха да изтървем парите от Европа, като по-късно те да се връщат, каквито сюжети разказа различен консултант от Демократична България Добромира Костова.

Нещо повече, Тимчев е на мнение, че Община Пловдив може да получи още 40 млн. лв. от Европа за замяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични такива още от 2023 година. В момента се извършва мярката за замяна на над 3000 семейства, като има и пусната социална поръчка. Зам.-кметът отхвърли,че и проблемите се замитат под килима, като съобщи, че вършат всичко допустимо, само че има проблеми от 10 години, които са насъбрани. Според него подмяната на печките е най-важният план за качеството на атмосферния въздух, само че има и други проблеми.

„ Въздухът го дишаме всички, и ние, и децата ни, и мравките, и птичките. Дори да отсечем центъра на града и там да не влизат 1-ва или 2-ва категория екологичен клас коли, това ще има ли отношение към качеството на въздуха в регион „ Тракия”? Да извадим ли тези дни от месеца, когато идва пясък от Сахара тук? Да извадим ли тези 253 дни в годината, когато климатичните условия са неподходящи и въздухът е в застой? Или тези 120 000 поданици от яката, общините „ Родопи” и „ Марица”, които 85% са твърдо гориво и замърсяват въздуха в Пловдив? Най-важният план ще се случи, както е належащо с цената на каквото и да е, нямаме никаква алтернатива”, сподели Тимчев. Той съобщи, че бюрократичната машина на държавно равнище е трансферирала отговорността на кметовете за мръсния въздух, само че има и неща, които не зависят от тях. Въпреки това глобите са за кметовете, като съобщи, че чака санкцията от Регионална инспекция за опазване на околната среда за Община Пловдив поради мръсния въздух.

Тимчев сподели още, че през април е чакат резултатите от Националното броене, на което да стане явен точният брой на хората в Пловдив, отопляващи се на твърдо гориво. От предходното броене от 2011 година този брой е бил 36 000, а по време на изследването на Община Пловдив, те са стигнали до приблизителния брой – 18 000. Все отново скоро Общината ще разполага с точния брой семейства, на които ще се предложи промяна на отоплителните уреди с екологични.

По време на дебатите бе наранена и тематиката за кариерите в Белащица от Константин Георгиев. Той съобщи, че двете компании се готвят да изкопаят десетки милиони кубически метра неподвижен материал, а всички действия към тях замърсяват и въздуха на Пловдив. Съветникът изрази мнение, че настоящето държавно управление не прави нищо, с цел да спре кариерите, а кметът и Община Пловдив би трябвало да са дейна страна в проблема и да не позволяват удължаването на концесиите.

Георги Колев обърна внимание, че един от огромните проблеми, както кариерата в Белащица, по този начин и в предприятията в „ Марица” е, че територията към Пловдив е мощно обезлесена.По думите му няма естествена дървесна маса, която да стопира замърсяването преди да влезе в Пловдив от прилежащите общини.

В последна сметка предлагането за смяна на програмата за чистия въздух бе призната, а от Община Пловдив обявиха, че напълно скоро ще изготвят промеждутъчен отчет за плана, който върви за замяна на печките с твърдо гориво.

Повече за него в линка:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР