Прилагането на още една COVID ваксина за деца над 12

...
Прилагането на още една COVID ваксина за деца над 12
Коментари Харесай

Одобряват втора ваксина срещу коронавируса за деца над 12 г.

Прилагането на още една Коронавирус ваксина за деца над 12 години - тази на Moderna, може да бъде позволено от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) още в края на юли. Това съобщи пред "Монитор " представителят на България в организацията проф. Илко Гетов.
Засега е утвърдено ваксинирането на деца над 12-годишна възраст единствено с препарата на Pfizer, като се чака най-късно в края на летния сезон разрешаването и на другата РНК ваксина за подрастващите. Все още е хипотетично дали в бъдеще ще спада тази възрастова граница. В момента текат клинични изследвания за използването им при по-малките деца, само че не се знае по кое време ще излязат резултатите, изясни проф. Гетов. По думите му няма информация дали препаратите на други производители на ваксини против COVID-19 следва скоро да се ползват и при дребни пациенти.
"Ваксините против COVID-19 не са по-малко ефикасни при децата. Напротив, има данни от клинични изпитвания, че при тях имунизациите пазят в по-голяма степен от разболяване ", изясни проф. Илко Гетов. По думите му при децата се построява по-бързо имунитет, тъй като при тях имунната система работи на по-високи обороти.
Той е безапелационен, че родителите няма от какво да се тормозят. "Самият факт, че ЕМА е взела това решение, е сигурен знак за родителите, персоналните лекари и педиатрите, че имунизацията е качествена, безвредна и ефикасна и при децата ", изясни още той. В тази връзка ги поучава да подхващат тази крачка, с цел да е готова страната ни наесен от вероятно разпространяване на индийския вариант.
Представителят ни в ЕМА акцентира, че имунизациите пазят и против този вид на ковид. Това важи с цялостна мощ и при ваксинирането на децата - препаратите ги защищават от всички варианти, по този начин както е и при възрастните. "Няма доказателства, че нежеланите реакции при децата са по-чести, по-бурни или по-тежки ", акцентира още проф. Гетов. По думите му те са типични като за всяка ваксина - болежка на мястото на убождане, леко зачервяване, температура, главоболие. "РНК имунизациите по принцип са с ниска периодичност на нежелани реакции и заради тази причина са позволени за приложение на децата за разлика от тези с аденовирусна технология, за които към момента нямаме информация ", разяснява още представителят на България в ЕМА.
Според него е целесъобразно рисковите групи деца (деца със сърдечно-съдови, ревматологични или дихателни заболявания) да се имунизират, тъй като са застрашени от тежко протичане на самото заболяване.
Ваксината не е подобаваща за деца, които са имунокомпрометирани и са с влошен индикатор на имунната система, да вземем за пример тези с трансплантации. "Не може да се извади общо умозаключение и рекомендация кои деца да се имунизират и кои не ", изясни още проф. Гетов. По думите му лекуващият доктор би трябвало да реши дали това е уместно и да се извади умозаключение. Ваксинирането на дребните става със единодушието на родителя или настойника.
Според проф. Гетов в случай че страната ни разполага с задоволително ваксини, би следвало всеки да се възползва от тази опция - и дребни, и огромни. По думите му вярно до момента предпочитано са били имунизирани възрастните хора, тези със съпътстващи болести и рисковите групи. "При нас феноменът, който се получи с съществуване на задоволително ваксини, разрешава да бъдат обхванати и децата. В другите страни към момента има дефицит на ваксини ", разяснява още представителят ни в ЕМА.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР