Приключва полевата археологическа школа, която за пореден път бе част

...
Приключва полевата археологическа школа, която за пореден път бе част
Коментари Харесай

Приключва археологическата школа на могилата край Юнаците

Приключва полевата археологическа школа, която за следващ път бе част от постоянните изследвания на Селищна могила „ Юнаците “ край Пазарджик. Тя се организира дружно с първия стадий от изследванията на обекта, почнал на 24 юли. Той е осъществен с финансовата поддръжка на Фондация „ Балканско завещание “ и със съдействието на Регионалния исторически музей в Пазарджик. От 2013 година до момента Фондацията организира полева археологическа школа на Селищна могила „ Юнаците “ за студенти и доброволци от целия свят.

Това лято в полевата школа вземат участие 17 души, най-вече студенти по археология и антропология – от Съединени американски щати, Австралия, Словения и Швейцария, под управлението на доцент доктор Камен Бояджиев от НАИМ – Българска академия на науките и петима супервайзери от България, Канада и Англия. Участниците имаха опцията да се допрян до работата на археолозите, изследвайки населено място от каменно-медната ера (от края на V хиляди прочие Хр.).

След приключването на полевата школа екипът на доцент Бояджиев ще продължи изследването на могилата за още четири седмици с финансиране от Министерство на културата. Регионален исторически музей – Пазарджик за поредна година печели план за финансова поддръжка, тази година той е на стойност от 59 500 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР