Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът

...
Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът
Коментари Харесай

Президентът след КСНС: РСМ не дава гаранция за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство

Приключи съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Румен Радев свика през днешния ден. Държавният глава и политическите водачи разискаха българската позиция на фона на възходящ напън към София да утвърди преговорната рамка на Скопие.

" КСНС разиска вероятностите да консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на РСМ, който е в застой. Констатирано беше, че четири години след подписването на Договора от 2017 г, страната-кандидат не направи нужното за неговото осъществяване и не дава гаранция за осъществяването на неговите задължения ", съобщи Радев.

Преди 30 години - на 15 януари 1992 година България първа в света признава днешна Република Северна Македония като независима страна, подсети Радев. Страната ни в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на РСМ да се самоопределят въз основата на личното си съзнание, както и да употребяват совите езици съгласно конституцията на своята страна.

" В същото време България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации в РСМ с експлицитното изписване в тяхната конституция ", съобщи президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са български жители и жители на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви, акцентира Радев.

" Участниците в КСНС се сплотиха към мнението, че са нужни всеобхватни, целенасочени и ресурсно обезпечени дейности за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното съдействие сред България и РСМ във всички области от съвместен интерес ", сподели президентът.

От изключително значение са плановете, осигуряващи превоза, цифрова и енергийна съгласуваност с акцент върху Коридор 8.

Приети са следните решения:
При осъществяване на вътрешната политика на страната Министерски съвет да съблюдава националната позиция на България, като съблюдава условията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 година и декларацията на 44-ото НС;Даването на единодушие за началото на договаряния за влизане на РСМ в Европейски Съюз да не се обвързва със периоди, а с действителни резултати, изключително във връзка с македонските българиИзпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на осъществяването на Договора от 2017 година в преговорния развой за участие на РСМ в Европейски Съюз.Изпълнителната власт да изготви и обезпечи проект за деяние с ограничения за реализиране на осезателен прогрес във всички области на двустранните отношенияИзпълнителната власт да предложи на сътрудниците в РСМ основаването на взаимни работни групи по области в сходство с Договора от 2017 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР