Приключи разследването за смъртта на 18-те мигранти край софийското село

...
Приключи разследването за смъртта на 18-те мигранти край софийското село
Коментари Харесай

Случаят Локорско: Шокиращи разкрития за камиона с мъртвите мигранти

Приключи следствието за гибелта на 18-те мигранти край софийското село Локорско. До дни прокуратурата ще предяви точните обвинявания на всеки от участниците в схемата за трафик на хора. Роднините на жертвите също са известени и по закон имат право да вземат участие в процеса, предаде .

Данните досега демонстрират, че преди да изоставят камиона край Локорско, водачът и неговият сателит са спрели на автомагистрала " Тракия " . Получили позвъняване, че мигрантите стартират да се задушават. Тайниците, в които са били настанени над 30 души, на процедура били две затворени кутии в каросерията.

Камионът е платен от производител на алкохол в Търговище малко преди съдбовния курс на 17 февруари тази година.

Според представителя на Националната следствена работа Мариан Маринов това е особено направена инвестиция за осъществяване на тази активност . Тези пасажери са транспортирани като багаж, като товар. Той сподели ключът прекъсвач, с който се стопира работата на вентилатори в тайниците - при нужда, при осъществяване на инспекция. Така не се чува шумът от вентилатора.

Над 40 души са били натъпкани в два тайника в каросерията на камиона.

Тайниците са железна клетка, обшита с плоскости и извън е имало за камуфлаж добре направени дъски. Има направени документи с погрешно наличие, с цел да легализират транспорта, фиктивно е било транспорт на дървен материал.

Групата не за пръв път е превозвала мигранти , безапелационни са проверяващите. Затова ревизират дали в един курс не са събрали новопристигнали с такива, за които е нямало място от предния път.

„ Има лица, които са близки на умрелите лица и живеят в Западна Европа. И те са се явили, някои от тях дори са дали относителен ДНК - материал, който да спомогне за идентификацията на техните близки ”, сподели Маринов.

Другите жертви са разпознати след показания на оживелите и фотоси, изпратени на управляващите в Афганистан. По закон, роднините им могат да потърсят правата си у нас, а проверяващите са длъжни да ги срещнат със заключенията от следствието.

Говорителят на Националното разследване изясни, че той няма визия по какъв начин роднините на починалите мигранти биха могли легално да дойдат в България и да вземат участие във етапа на процеса - предявяване.

Оцелелите мигранти са регистрирани в България като бежанци, само че без задължението да останат в страната. Техните показанията ще са основни по време на делото.

„ Важните очевидци са разпитани пред арбитър. Така че е обезпечено, тези доказателства гласни, са обезпечени ”, сподели Маринов.

Шестима души са в ареста за незаконен трафик на хора. Според прокуратурата, измежду тях е и уредникът на групата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР