Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите

...
Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите
Коментари Харесай

Събраха с 23% повече от акциз за цигарите

Приходите в държавната хазна от данък върху цигарите за първите пет месеца на годината са 1,138 милиарда лева, което е рекорден растеж с 23,3% по отношение на същия интервал на предходната година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Тъй като от началото на годината няма смяна на акциза на цигарите, това бързо нарастване на приходите потвърждава, че сивият бранш излиза на ярко, написа "Труд ".

Само преди броени дни бяха оповестени данни от изследването на база открити празни кутии от цигари на “Инициатива против противозаконната търговия”, инициирана от петте тютюневи компании у нас. Проучването сподели, че контрабандата на цигари у нас е паднала до рекордно ниските 3,8% през първото тримесечие на 2019 година Миналия четвъртък пък беше разрушена още една незаконна фабрика за цигари.

При горивата ограниченията против сивата стопанска система също дават резултат и има растеж на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лева За първите пет месеца на годината приходите от данък за алкохола също нарастват – с 1,6% до близо 115 млн. лева В резултат общите доходи от акцизи се усилват с над 14%.

Излизането на сивата стопанска система на ярко се удостоверява и от приходите от Данък добавена стойност. До края на май в държавната хазна от Данък добавена стойност са събрани 4,64 милиарда лева, което е с над 10% повече от същия интервал на предходната година. Увеличението на приходите от Данък добавена стойност доста изпреварва растежа на стопанската система, който се движи към 3,5% и очевидно се дължи на изсветляване на бизнеса.

Делът на сивия бранш в стопанската система на България понижава с рекордно бързи темпове, оповестиха преди дни и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В резултат делът на легалния бизнес доближи 79,10%. С тези темпове на изсветляване на стопанската система до 2023 година

България ще е на равнището на най-хубавите, разяснява тогава министър председателят Бойко Борисов.

Приходите в държавната хазна от осигуровки също се усилват с бързи темпове – с 11,5%, или с 440 млн. лева повече по отношение на същия интервал на предходната година. При налога върху приходите растежът на приходите е с близо 10%, което се дължи на нарастването на заплатите в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР