Приходите на IKEA (ИКЕА) в България, както и посетителите в

...
Приходите на IKEA (ИКЕА) в България, както и посетителите в
Коментари Харесай

IKEA отчита продажби в България за над 153 млн. лв. за година

Приходите на IKEA (ИКЕА) в България, както и посетителите в обектите на веригата са нарастнали през последните 12 месеца, регистрира компанията, която прави своите доклади и разбори за интервала от септември 2022 до август на настоящата година.
22 % растеж
Продажбите за каталожната 2023 надвишават 153.3 млн. лева, което е растеж с 22% по отношение на каталожната 2022 и 27% по отношение на 2021, заяви за " Капитал " шефът на българския офис на веригата Никос Ифантидис.

Расте и броят на посетителите за този интервал, които доближават 3.8 млн. във всички канали на продажба против 3.4 милиона за каталожната 2022.

Реклама
" Въпреки прогнозите за миналата година, че приходите от онлайн търговия ще се свият и ще се върнат на равнищата от 2019 година, при нас делът на онлайн магазина в продажбите са резервира към 20%. Забелязваме и наклонност за завръщане на посетителите към извършване на покупки във физическите магазини ", разяснява за " Капитал " Никос Ифантидис.
Йоана Цонева, маркетинг управител на IKEA в България
" Чрез платформата PulseCX ние събираме и обработваме мнения на клиенти от всички точки на контакт с тях - физически обекти, онлайн магазин, контактен център и бранш " Обслужване на клиенти ". Използваме тези данни, с цел да подобряваме нашето обслужване, само че и да съпоставяме резултатите с другите страни и обекти на компанията. Индексът на задоволеност в магазините в България означи растеж с 8 пункта по отношение на предходната година и доближи 76% през последните месеци. Основните фактори за това са въвеждането на касите на самообслужване, което способства за бързината на обслужване, нашите сътрудници в магазините и доста по-кратките периоди за доставка ", разяснява за " Капитал " Йоана Цонева, маркетинг управител на IKEA в България.

По данни на компанията делът на IKEA в България в пазара за обзавеждане на дома е постоянен и се резервира в границите на 10% в стойност.
Инвестиции
IKEA е в България от септември 2011 година и към този момент има два магазина в София, един във Варна, както и два центъра за поръчки - в Бургас и Пловдив, а от 2015 година продава и онлайн.
Реклама
До края на 2023 година. Това ще е шестият търговски обект на шведската мебелна верига в страната. Новият център ще бъде ситуиран в мол " Велико Търново " на 1800 кв.м повърхност и ще предлага разнообразни решения и хрумвания за обзавеждане, артикули за дома, както и шведски храни, които могат да бъдат закупени незабавно. Освен това потребителите ще имат опция за поръчка на артикули от целия подбор на компанията.

" Реконструкцията на помещението върви по проект и обектът ще отвори тази есен. Интересното в новия формат е, че ще имаме и място за fika - по този начин се назовава шведската традиция за къса отмора за другарство на чаша кафе или чай ", посочи за " Капитал " Йоана Цонева.

Сред най-новите вложения на компанията са мобилното приложение 2-в-1 за извършване на покупки онлайн и в магазина; увеличеният брой каси на самообслужване; въвеждането на технология Chat GPT - чатбот разработка, в съдействие с Microsoft. Компанията влага и в доставки единствено с електрически коли в столицата.

" По отношение на физическите обекти нашите проекти са ориентирани както към насърчаване на актуалните обекти посредством разрастването им и включване на спомагателни услуги, по този начин и посредством изследване на благоприятни условия за гъвкаво позициониране и в по-малките обитаеми места. Например във Велико Търново и Стара Загора тестваме нова услуга с доставка до мобилен хъб в града без оскъпяване за клиентите, за която получаваме отлична противоположна връзка ", споделя Никос Ифантидис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР