Прието е да се смята, че най-опасното място в автомобила

...
Прието е да се смята, че най-опасното място в автомобила
Коментари Харесай

Знаете ли: Коя е най-безопасната седалка в автомобилите ни?

Прието е да се счита, че най-опасното място в автомобила е на пасажера до водача, т.е. предната дясна седалка.

Обяснението се състои в нещо напълно обикновено: в миговете преди автомобилния конфликт водачът неумишлено демонстрира натурален инстикт за самозапазване и навива кормилото тъй че да защищити себе си. По този метод обаче слага в по-голяма заплаха пасажера начело до него.

По тази причина години наред съществуваше митът, че най-безопасното място в колата е на задната седалка тъкмо зад лидера. Защото пазейки себе си, водачът пази от пострадвания и пасажера зад него. При такава обстановка обаче въпреки всичко лидерът поема по-голяма част от удара, до момента в който индивидът зад него по-малка. Този факт обаче се опровергава от голям брой проучвания, извършени в последните години.

Проучвания в Европа и Америка демонстрират, че най-сигурното място в автомобила в действителност е това на задната седалка, само че по средата. Тази седалка е най-неудобната и хората нормално заобикалят да я употребяват. Някои коли даже нямат обособена такава. Тя обаче дава максимален късмет да оцелееш при положение на конфликт и в случай че си сложил колан, несъмнено. Причината е, че возещият се на нея пасажер е предпазен при удар от всички страни.

Американски откриватели, анализирали злополуките за тригодишен интервал в Ню Йорк, открили, че местата на задната седалка са с от 59% до 86% по-безопасни, в сравнение с предните седалки. А междинното място на задната седалка е с 25% по-безопасно от другите задни места. За задачите на изследването са били регистрирани доста фактори като потреблението на облегалката за глава, типа на транспортното средство, тежестта на автомобила, възрастта на водача и пасажерите, времето, осветлението, защитните въздушни възглавници и така нататък Една от аргументите за сигурността на това място съгласно експертите е, че то не се " притиска " при конфликт.

Изследователите открили също, че пасажерите на задната седалка, употребяващи колани, имат с 2.4 - 3.3 пъти по-голям късмет да оцелеят, в сравнение с пасажерите без защитни колани. Американска педиатрична организация провела сходно осемгодишно проучване, с цел да откри къде е най-подходящо да се постави детското столче. Нейните представители също стигнали до този извод – че най-безопасното място е в средата на задната седалка, тъй като е най-далеч от страничните порти и възможен удар в тях. Така рискът детето да загине или да получи контузия при повреда на пътя е 28%, а в случай че столчето е зад водача, рискът е 31%. Далеч по-опасно е, в случай че детето е сложено в дясно на задната седалка. Рискът да пострада е цели 41%. Все отново детето би трябвало да бъде добре закрепено към столчето и седалката. Рискът малчуганът да пострада при авто конфликт е 7 пъти по-голям, в случай че то не е обезопасено в детско столче.

Според Германската организация по пътна сигурност 83% от обезопасените деца са останали невредими след пътен случай. По-голямата част от злополуките са челни или странични конфликти. Така че е наложително дребният пасажер да бъде в столче. За предпочитане е децата до 2 години (според производители на детски системи за сигурност даже до 4 години) да пътуват обърнати назад на посоката на придвижване. Причината е, че по този начин силата на удара се поема от страничните меки елементи на детското столче и се понижава силата на удара върху главата и врата. За задачата столчето не би трябвало да е малко - главичката на детето не би трябвало да стърчи над облегалката. Не се предлагат също така наречен седалки, които нямат облегалка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР