Приетите в бюджета на НЗОК за 2022 г. 115 982

...
Приетите в бюджета на НЗОК за 2022 г. 115 982
Коментари Харесай

С 18,1% са се увеличили средствата за медицински изделия в болниците през 2022 г.

Приетите в бюджета на НЗОК за 2022 година 115 982 хиляди лева за медицински произведения в болнична помощ са били увеличени през годината с 1 153,5 хиляди лева от запаса. Това излиза наяве от Годишния доклад на Здравната каса за предходната година. Изплатени са 115 907,3 хиляди лева, което съставлява 2% от всички осъществени през 2022 година здравноосигурителни заплащания.

Спрямо осъществените през миналата година заплащания Касата регистрира нарастване със 17 788,3 хиляди лева или с 18,1%. С тези средства през 2022 година на лечебните заведения са заплатени 82,8 хиляди медицински произведения (импланти) или с 16% повече от 2021 година

За 2022 година НЗОК медицинските произведения, прилагани в болничната здравна помощ, са разширени с дейни имплантеруеми слухови системи за приблизително ухо; перкутанни импланти за лекуване на митрална непълнота и система за " Грабначно-мозъчна стимулация ” при лекуване на пациенти с фармакорезистентна болежка. Общо заплащаните от Здравната каса медицински произведения, отвън цената на клиничните пътеки/процедури, за 2022 година са били 89 254, до момента в който през 2021 година те са били 73 338.

Общият разход за медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ за 2021 година е 98 163 451 лева, а разходът за 2022 година, се е нараснал с 24 % и възлиза на 121 785 362 лева Най- огромен дял на разноските за медицински произведения за 2022 година, прилагани в болничната здравна помощ се образува стентовете (около 24 %). Изделията комплект с електрод за краткотрайна кардиостимулация; електроди за непрекъсната кардиостимулация; система за артропластика на лакътна става и произведения за фиксиращи процедури, са формирали най-нисък разход.

През 2022 година се следи нарастване на междинната цена при следните групи медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ - сърдечна клапна протеза; кохлеарна имплантна система; група непрекъснат кардиостимулатор с електроди; електроди за непрекъсната кардиостимулация; ресинхронизираща система за стимулация и/или кардиовертер-дефибрилатор - съвместими с ЯМР; устройство за механично подкрепяне на циркулацията; медицински произведения за неврохирургично лекуване, на мозъчно-съдови заболявания; импланти за невростимулация; медицински произведения при оперативни интервенции с огромен и доста огромен размер и трудност.

„ Намалението на стойностите на останалите групи медицински произведения се дължи на годишното договаряне на цената, до която НЗОК заплаща МИ и въведените по- прецизни контролни механизми, както и на реализирани спомагателни отстъпки в хода на процедурата по договаряне “, декларират от Здравната каса.

С максимален растеж в размера (броя) на вложени и заплатени медицински произведения за 2022 година по отношение на 2021 година са система за артропластика на лакътна става (250,0%), медицински произведения при оперативни интервенции с огромен и доста огромен размер и трудност (238,5%), кохлеарна имплантна система (60,5%), ставна протеза за колянна става (48,2%), транскатетърни клапни протези (29,1%), непрекъснат венозен порт (27,0%), електрофизиология (26,5%), система за артропластика на раменна става (24,8%), съдова протеза за гръдна аорта (23,4%) и медицински произведения за неврохирургично лекуване на мозъчно-съдови болести (20,9%).

Общият размер вложени медицински произведения в болничната помощ за 2022 година нараства с 11 393 бр. по отношение на 2021 година, а заплатената от НЗОК стойност се усилва с 20 593 165 лева

От здравната каса заключват, че растежът в потреблението на медицински произведения в болничната помощ значително е разследване на пост Коронавирус трендовете и възобновяване на планови приеми и интервенции, които бяха лимитирани през 2020 година и 2021 година, както и резултат на отсрочено ползване на медицински услуги. „ Необходимо е отсега нататък да се съпостави и проучва тази наклонност в цялата здравна система, с цел да се дефинира трендът на отсрочено ползване и да се детерминира следеното завишение на стойностите за 2022 година през резултатите от идващите интервали “, декларират от НЗОК.

От НЗОК означават, че за интервала 1 януари – 31 декември 2022 година в Централно ръководство са постъпили заявителни документи за 196 случая за възнаграждение на общо 506 броя медицински произведения от подгрупа „ Стент графт за коремна аорта ”, по техническа характерност „ Бифуркационен “ и „ Торакален стент графт “. За първата подгрупа са прегледани 152 случая и са утвърдени за възнаграждение 457 броя медицински произведения, а за втората са прегледани 44 случая и са утвърдени за възнаграждение на 49 броя медицински произведения.

От НЗОК означават, че през интервала общо за 7 (седем) лица, при които е належащо използване на здравно произведение от вида изкуствено сърце са постъпили и утвърдени в Централно управление на Здравната каса. Постъпилите заявителни документи са от УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “-София и „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “-София. През 2021 година изкуствено сърце е сложено на четирима души.

За 2022 година  464 са прегледаните и утвърдени случаи на транскатетьрни клапни протези. Всички постъпили заявителни документи са от 10 лечебни заведения в страната - Национална кардиологична болница, „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “, „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ “, УМБАЛ " Света Анна " -София, МБАЛ " Сърце и Мозък " - Плевен, МБАЛ " Сърце и Мозък " - Бургас, УМБАЛ „ Света Марина “-Варна, УМБАЛ „ Свети Георги “ - Пловдив, УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ и УМБАЛ „ Лозенец “. Едно от заявките е оттеглено от лечебно заведение. При двама от пациентите е сложено второ здравно произведение, според мнение на външни специалисти.

Одобрени са 9 броя перкутанни импланти за лекуване на митрална непълнота (MitraClip G4 System). Броят на постъпилите и утвърдени заявки се е нараснал общо с 26% по отношение на миналата година.

Медицинските произведения за осъществяване на неврохирургично ендоваскуларно лекуване (койлове, балонкатетри, мозъчни стентове) са за лекуване на 455 случая (376 здравноосигурени лица). Най-много са постъпилите заявки и позволените за възнаграждение случаи, от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ София (постъпили - 323, позволени - 322), следват УМБАЛ „ Св. Анна “- София (постъпили-50, разрешени-50) и УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД- София (постъпили-34, разрешени-34). За един от случаите, постъпил за разглеждане в комисията от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ЕАД-София, позволение е издадено от Народно събрание на НЗОК, защото цената на декларираните медицински произведения надвишава сумата от 30 000 лева За 10 случая, постъпили за разглеждане в комисията от УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна, позволение не е издадено, защото документите на пациентите е подадена, без да е осъществена оперативна намеса.

За „ Ендоваскуларно лекуване на изострен исхемичен инсулт посредством тромбектомия “ са постъпили общо 38 заявителни документи. Най-голям дял - 91% от общо постъпилите заявителни документи по горепосочената група през 2022 година са за пациенти, постъпили за лекуване в УМБАЛ „ Света Анна “  - гр. София. - 35 заявителни документи за 35 ЗОЛ. От УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов “ - София ЕАД са постъпили заявителни документи за 2 лица и от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ЕАД - София за един пациент.

През 2022 година в Централно управление на НЗОК са постъпили общо 40 заявки за възнаграждение на медицински произведения от „ Импланти за невростимулация “. От тях 23 са за „ Системи за дълбока мозъчна стимулация (ДМС) при пациенти с Болест на Паркинсон и дистонии “, 5 – за „ Пулсов генератор за замяна на изразходван генератор при пациенти с ДМС с Болест на Паркинсон и дистонии “, 3 - за „ Система за стимулация на n. Vagus за лекуване на медикаментозно-резистентна епилепсия “ и 9 – за „ Система за гръбначно¬мозъчна стимулация при лекуване на пациенти с фармакорезистентна болежка “. Едно от постъпилите заявки не е прегледано, защото към сегашния миг няма предоставено експертно мнение от външните специалисти - членове на комисията. Останалите 39 заявки са прегледани на извършени съвещания, като за всички комисията е излязла със мнение, че са медицински целесъобразни и обосновани и е предложила разрешаване на заплащането им. Освен тези 39 случая, утвърдени за възнаграждение са още два случая по заявки постъпили през месец октомври 2021 година, надлежно прегледаните и утвърдени за възнаграждение случаи през 2022 година са общо 41 бр. Това са с 9 случая повече от 2021 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР