Приетата в болница в Солсбъри още в края на юни

...
Приетата в болница в Солсбъри още в края на юни
Коментари Харесай

Потвърдено - втори случай на натравяне с Новичок във Великобритания

Приетата в болница в Солсбъри още в края на юни месец двойка – мъж и жена, за която беше обявено през вчерашния ден (4 юли), е била отровена с нервопаралитичен сътрудник от фамилията на " Новичок ". Това оповестиха английските вестници The Guardian и The Times.
Според информацията, отровените са английски жители – Чарли Роули, на 45 години, и Доун Стърджес, на 44 години. Те пострадаха в градчето Еймсбъри, което се намира на десетина километра от Солсбъри. Информацията, че са потърпевши от " Новичок” беше доказана от химическата лаборатория в Портън Даун. Припомняме, че тъкмо в Солсбъри беше токсичен някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал, който пострада дружно с щерка си Юлия, а казусът докара до международен дипломатически скандал с Русия. Скрипал и щерка му обаче оцеляха, дружно с един от служителите на реда, пристигнали на място незабавно след случая, който също пострада.
Тепърва английските управляващи проверяват дали двамата британци са потърпевши от веществото от същата партида, с което бяха отровени двамата Скрипал. Проучва се и дали имат някаква възможна връзка със Скрипал.
Засега не е ясно по какъв начин двамата британци са били изложени на нервнопаралитичното вещество. Дотук няма данни и нещо в предишното на Роули и Стърджес да допуска те да бъдат жертва на офанзива с бойно отровно вещество. Няма и информация двамата да са били на някое от местата, на които са били Сергей и Юлия Скрипал към момента, в който бяха открити отровени. Това повдига въпроса дали английските управляващи са съумели дейно да обеззаразят регионите в Уилшър, които проучваха два месеца след отравянето на Скрипал и които бяха затворени за цивилни жители. И все пак Николас Баси, началник на английските контратерористични служби, твърди, че рискът от вторично отравяне в региона остава невисок.
Съсед на двамата натровени твърди, че се е срещнал с тях в петък и са пили по пиво. Роули и Стърджес обиколили много места, в това число магазин, в който си купили багра, с цел да боядисат лицата си с британския байрак – в поддръжка на британския народен тим по футбол, който играе на Световното състезание в Русия. Съседът споделя, че първо дамата показала признаци на натравяне, като била викната кола за спешна помощ, а по-късно и мъжът изпаднал в сходно положение – потял се, очите му се подбелили и примрял.
През идващите дни доста региони в Солсбъри и Еймсбъри ще бъдат сложени под карантина, а екипи на английските служби ще търсят доказателства и улики какво се е случило.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР