Приемането на Водородната пътна карта, с фокус зелен водород“, ще

...
Приемането на Водородната пътна карта, с фокус зелен водород“, ще
Коментари Харесай

Министерството на иновациите ще финансира с 8 млн. евро първата водородна долина в България

Приемането на Водородната пътна карта, с фокус „ зелен водород “, ще отвори мощно перспективен новаторски сегмент, както и редица нови капиталови благоприятни условия. Работи се и по плана за първата Водородна котловина в България, като страната ни се стреми да бъде един от водачите в световен мащаб.

Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа във връзка приемането от Министерския съвет в сряда (27 април) на Водородната пътна карта на България, оповестяват от министерството.

Документът е направен от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) и има за цел да развие капацитета на страната в региона на водородните технологии, да форсира научните проучвания и нововъведенията в бранша, в това число комерсиализацията на водородни технологии.

Пълното название на документа е Национална пътна карта за възстановяване на изискванията за разрастване на капацитета за развиване на водородните технологии и механизмите за произвеждане и доставка на водород за интервала 2023-2026 година

Една от главните цели е да се разпознават всички основни законодателни промени, с цел да се хармонизират всички предпочитани оси с Европейски Съюз. Поетапното отключване на промените може да обезпечи запас от Европа към 3 милиарда лева в идващите години за поощряване на водородните технологии, сочат плановете на специалистите.

Пътната карта е резултат от редица съвещания, проведени с външни специалисти, членове на академичната общественост, работодателски организации и координиране с Европейската комисия. Тя се приема в осъществяването на Реформа „ Разгръщане на капацитета на водородните технологии и производството и доставките на водород “ в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), като основно условие за третото заплащане по Плана.

Проектът за атомна котловина в България е един от едвам 37 такива в 20 страни и един от 9-те плана по Програма „ Хоризонт Европа “, за които Европейска комисия обезпечава финансиране в първата покана за подаване на планови оферти през 2022 година Проектът ще бъде воден от интернационален консорциум. Първоначалната инвестиция е 30 млн. евро, от които 8 млн. евро ще са по линия на МИР през новата научна стратегия и 8 млн. евро - от Европейска комисия – по „ Хоризонт Европа “. Изграждането й би трябвало да стартира още през 2023 година

Министър Пулев акцентира, че по линия на ПВУ има към 140 млн. лева за пилотни планове с фокус „ зелен водород “ и биогаз. „ Допълнителни финансови благоприятни условия има и по новата стратегия „ Конкурентоспособност “ към МИР, където може да се кандидатства за финансиране на водородни технологии по процедурите за създаване и внедряване на нововъведения, които ще бъдат оповестени в идващите седмици и месеци “, добави той.

Националната пътна карта дефинира пътя за създаване на атомна промишленост. Целта на Пътната карта е да се сътвори база за съгласувана рамка за дейно, гладко и поредно въвеждане на технологии за произвеждане, превозване и потребление на водород в промишлеността, енергетиката, превоза и бита, за основаване на удобни условия за нововъведения и вложения.

Ще бъдат избрани секторите и стадиите за обезпечаване на оптимален резултат върху уговорките за климатично неутрална стопанска система, за основаване на нови вериги на цената във връзка с водорода, за усилване на партньорството на национално, районно и европейско равнище.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР