Приемането на двата междинни доклада на американските консултанти е необмислено,

...
Приемането на двата междинни доклада на американските консултанти е необмислено,
Коментари Харесай

Милка Христова за Топлофикация София: Дружеството има над 1 милиард лева задлъжнялост


Приемането на двата междинни отчета на американските консултанти е безогледно, прибързано и не дава отговор на ползите на софиянци, сподели Милка Христова –заместник-председател на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Столичния общински съвет – в предаването „ Софийска естрада “, продукция на Столичната организация на Българска социалистическа партия, излъчена на честотите на софийската стратегия на Радио „ Фокус “.
„ Ние не сме имали за цел да прекратяваме на американския съветник, защото неговият контракт е подписан въз основата на грант от 1 милион щатски $. Ние бяхме срещу това да се одобряват двата междинни отчета, по задача 2 и задача 3 като дефинитивни, в случай, че не са подготвени останалите отчети. Ние считаме, че СОС би трябвало да одобри само окончателния отчет и да предприеме дейности по него, а не както се одобри в този момент – имаме единствено два междинни отчета и незабавно се пристъпва към тяхното осъществяване. Разбирайте: договаряния за финансовите източници, договаряния за обезпечаване на доставчиците на софтуерно – нещо, което съгласно нас е безогледно, прибързано и не дава отговор на ползите на софиянци”, сподели Милка Христова. Тя изясни, че до отчета на американските консултанти от Black&Veatch се е стигнало вследствие на тежкото положение на „ Топлофикация – София”.
„ Дружеството има голяма задлъжнялост, която към днешна дата е над 1 милиард лв., от които 750 милиона – дълг към БЕХ. Наред с това сдружението има доста съществени проблеми в софтуерно отношение – остарели мощности, остаряла, неподдържана топлопреносна мрежа, която е дълга над 1200 км, а сдружението съумява да ремонтира на година към 9-10 км. Явно е, че по този начин не може да продължава и „ Топлофикация “ има потребност от софтуерно обновяване, най-много посредством създаване на нови мощности, които да обезпечават по-голямо на ел. сила, с цел да може посредством цената и приходите от нейната продажба да се субсидира топлинната сила. За решаването на тези въпроси съветниците настояваме години наред и дръзвам да настоявам, че през 2019 година бяхме чути и Столичният общински съвет (СОС) одобри решение, с което разпореди на сдружението да създаде проект за софтуерно и финансово излекуване на сдружението. Такъв проект беше създаден и през 2020 година СОС одобри решение този отчет да бъде оценен от външен съветник. Същевременно, при започване на тази година постъпи предложение от Американската организация за търговия и развиване за даване на Столична община на безплатен грант – средства в размер на 1 милион щатски $, за осъществяване на изследване на положението на „ Топлофикация “ и надлежно предоставяне на рекомендации за нейното софтуерно и финансово излекуване. Това продължение беше утвърдено от СОС с решение от 22 април тази година. Одобри се съглашение за отпускате на такава безплатна помощ, като изследването се извърши от американски съветник - Black&Veatch, посочен от американската организация. В осъществяването на това съглашение беше подписан контракт надлежно на 18 юни тази година и по отношение на осъществяването на този контракт беше импортиран и отчетът, който СОС прегледа на сесията предишния четвъртък, на 25-ти ноември, и който групата на Българска социалистическа партия не одобри”, даде предисторията на проблема с американския съветник за „ Топлофикация – София” Милка Христова.
Заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС добави, че не са подкрепили този отчет и препоръчаните в него планове за решения заради многото неизяснени въпроси и неясноти както във връзка с софтуерното обновяване и финансовото обезпечаване и най-много заради липса на безапелационни доказателства, че се подсигурява запазването на обществено търпима цена на топлинната сила.
„ Ако жител или всеки, който се интересува от въпросите, с които се занимава СОС, се запознае с плана за решение на СОС, ще остане с усещане, че в действителност договорът за техническо консултиране с американския съветник е изпълнен, следва да бъде утвърден и да стартират в действителност и правни дейности по неговото осъществяване. Това обаче изобщо не е по този начин. Тъй като с контракта за техническо консултиране и приложение №1 към решението на СОС на американския съветник бяха сложени 11 задания за осъществяване, по всяка от които– забележете – той трябваше да изготви и да показа обстоен писмен отчет, като този отчет се трансформира в независима глава в финален отчет по задача 11, който точно би трябвало да бъде предмет на одобрение и гласоподаване от СОС. „ Забележителното “ е, че в отчета, който ни беше възложен, в действителност консултантът показва доклади единствено по 2 от 11-те задания. Задача 2, която касае правене на План за рационализация, излекуване и рекапитализация, и задача 3 – Изготвяне на финансова стратегия. На процедура не са налице останалите девет отчета като Оценка на правната управническа конструкция на сдружението, Юридически обзор на проекта, т.е. дали е допустимо с нашата законова рамка в страната да бъде осъществен, Оценка за екологичното и обществено влияние, несъмнено и за източниците на доставка за осъществяването на плана”, посочи Христова.
Тя акцентира, че при неналичието на въпросните девет отчети, които да дадат цялостна картина за предлагането за развиване на сдружението, от Групата на Българска социалистическа партия са счели, че е извънредно безконтролно да се гласоподава одобрение единствено на два от общо 11-те, които в действителност са показани като изцяло осъществяване. Съветниците от Българска социалистическа партия намират за още по-притеснително предлагането от Решение 2 да се разпореди от СОС на кмета на Столична
община и на изпълнителния шеф на „ Топлофикация – София” незабавно да подхващат в действителност и правни дейности по осъществяването на рекомендациите. Милка Христова заяви, че няколко пъти на сесията е предизвестила сътрудниците си по какъв начин сходно гласоподаване всъщност
представлява нарушаване и на контракта, и на съглашението, защото на никое място в тях не се планува СОС поетапно да приема междинни отчети и да стартира да ги извършва –действие, което опонира на хубавичко и правна логичност. Милка Христова уточни и най-фрапантните неизяснени въпроси от показаните от американския съветник два отчета.
„ Не излиза наяве дали препоръчаното софтуерно решение ще извърши критерия за най-малко 80% енергийна успеваемост на предлаганата когенерация, защото единствено при постигането подобен индикатор „ Топлофикация “ би могла да получи награда върху цената на електрическата сила, надлежно финансовия модел при тази обстановка, в случай че ги няма тези реализирани 20%, няма да може да обезпечи плануваните доходи, което компрометира на процедура целия план. Освен това във финансовия модел по задачата са планувани дълготрайни контракти за продажба на ел. сила, сходно на схемата, по която работят американските „ Марици “, само че незабавно държа да отбележа, че член 100 от Закона за енергетиката не разрешава сходни дълготрайни контракти и задължава осъществяване на продажбите единствено през борсата. По отношение на финансовия модел има и два също доста притеснителни аспекта. Направени са едни предвиждания и допускания, които са отвън волята и пълномощията както на СОС и Столична община, по този начин и на сдружението, и не са съобразени с регулаторната рамка, при която работи „ Топлофикация- София”. Например, консултантът позволява, че при всяка смяна на цената на газа ще се трансформира и цената на топлинната сила. Освен това позволява, че в цената на топлинната сила ще се включват всички разноски на сдружението. Ако това в действителност се случи, не ми се мисли за размера на цената на топлинната сила и нейната обществена търпимост. Това е една от главните аргументи да не подкрепим финансовия модел. В отчета на консултанта се планува да се сътвори и ново сдружение с капиталова цел, което – забележете – да бъде притежател на новите активи. Тъй като липсват отчетите по дилемите с юридическата и управническа рамка, на общинските съветници ни остана единствено опцията да гадаем чия ще бъде собствеността върху това сдружение, още повече, че в едно от предложенията се предлага това сдружение да има частен темперамент. Докато волята и на общинските съветници на Българска социалистическа партия, както на останалите сътрудници – най-малко не са заявявали до момента друга – е сдружение да остане общинска благосъстоятелност и активите, които ще се изградят, да бъдат също общинска собственост”, сподели още Милка Христова.
Тя означи, че, бидейки част от системата за енергийна сигурност на страната, активността на „ Топлофикация-София “ е контролирана от КЕВР и в случай, че рекомендациите по двете задания на консултанта не са съгласувани с Министерството на енергетиката, нито с КЕВР, нито с БЕХ, който е заемодател на сдружението, поемането на финансови задължения и поемането на каквито и да е задължения става извънредно несериозно.
„ С една дума, в отчета ни се оферираше да сложим каруцата пред коня и да стартираме дейности по осъществяване на рекомендации преди да имаме цялата картина на предлаганото обновяване и, както споделих, без координиране с способените държавни органи”, добави заместник-председателят на СОС.
Тя заяви, че, виждайки минусите на оферти план, от Групата на „ Българска социалистическа партия за България” също също са внесли нов план, който е съгласуван с фактическата работа, осъществена от консултанта до сегашния стадий.
„ Предложихме да се одобряват за сведение отчетите по осъществяването на задача 2 и 3 и да се разпореди на изпълнителния шеф на „ Топлофикация “ да предприеме нужните дейности да извърши относителен разбор сред плана, който те изготвиха 2019 година, и предлагания план от консултанта, с цел да имаме по-голяма справедлива база за съпоставяне сред двата плана и за избиране на фактически по-добрия. И естествено, резултатите от осъществяването да бъдат докладвани на непрекъснатата комисия. За страдание, откакто нашият план за решение беше препоръчан на гласоподаване, той беше подсилен, несъмнено, от групата на Българска социалистическа партия и групата на „ Демократична България “ и сътрудника самостоятелен консултант Борис Бонев, само че не срещна поддръжка в лицето на ръководещото болшинство ГЕРБ-СДС и групата на патриотите и затова нашият план не беше признат, а беше утвърден за жалост отчетът с препоръчаните решения”, посочи Милка Христова. Тя акцентира, че софтуерното обновяване на „ Топлофикация – София” би трябвало да се случи, тъй като е въпрос от витално значение освен за сдружението, а на първо място за софиянци, тъй като това сдружение обезпечава парното за над 1 милион поданици. И то би трябвало да се стабилизира финансово, с цел да може да обезпечава тази услуга. Това обаче би трябвало да стане при избор на най-хубавите в софтуерно и финансово отношение разновидности и задачата на групата на Българска социалистическа партия в СОС не е да саботира оздравяването на сдружението и софтуерното възобновяване, а да не допусне волунтаристични решения и да вземе най-хубавото както за софиянци, по този начин и за сдружението решение.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР