Приемането на бюджет в средата на годината се отразява на

...
Приемането на бюджет в средата на годината се отразява на
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: Подкрепяме различно поскъпване на клиничните пътеки

Приемането на бюджет в средата на годината се отразява на цената на клиничните пътеки, на бюджетите на лечебните заведения и на парите за опазване на здравето за идната година. Причината е, че сметките се вършат на база на предходната година. Това изясни доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

„ Ще подкрепим диференцирано нарастване на цените на клиничните пътеки, не на всички по равно, ще подкрепим искане за увеличение на педиатричните пътеки. Пътеката за раждане към този момент е над 1200 лв. и сигурно би трябвало още да се усилят парите, тъй като родилките признават, че е трябвало да доплащат ”, сподели Маджаров в ефира на Нова Нюз.

„ За втора поредна година сме в бюджетна процедура напролет. Този бюджет, въведен в средата на годината демонстрира, че не могат да се извършват същински политики ”, сподели Маджаров. Заради неналичието на признат бюджет за пръв път се предлага да се отделят по-малко пари за проучвания, посочи ръководителят на Лекарския съюз.

„ Опитът да премахнем огромна част от аргументите за хоспитализация в лечебните заведения стана несполучлив с оферти бюджет. Мнозина влизат в болница, тъй като не могат да си платят проучванията, а концепцията беше колкото може повече проучвания да са в извънболничната помощ. Като качество за диагностика лечебните заведения не са по-добри от поликлиниките ”, призна Маджаров.  

Председателят на БЛС изясни, че към този момент 3 година цената на клиничните пътеки в нашата страна се дефинира по образеца на една западна страна и нейното съответствие сред най-евтината и най-скъпата клинична пътека без да има мотив за съпоставяне сред България и тази страна. Това е довело и до парадокси в заплащането на разнообразни клинични пътеки, призна Маджаров. „ Има случаи, при които по-малко енергоемки пътеки, започнаха да дишат във врата на оперативни пътеки ”, сподели ръководителят на БЛС.

Той не може да си изясни претекстовете за препоръчаните пари за обособени пера в опазването на здравето. „ На пръв взор цифрите в бюджета са доста положителни, само че … ”, не посочи Маджаров. Ако вземем решение за тази огромна сума за болничната помощ, шефовете ще могат да усилят заплатите на личния състав, изясни той. „ Нашите сътрудници от Касата ще упорстват да предвидим повече пациенти, с цел да не вдигнем цените ”, изясни механизмите в системата Иван Маджаров.

Председателят на БЛС напомни остарял документ от преди 6-7 година, в който било посочено да не се позволяват над 1200-1600 хоспитализации годишно, а в този момент те са над 2 млн.

Маджаров посочи, че има лекарски събор на 3 юни, само че от управлението на Съюза не знаят какво ще показват пред медиците в страната поради неналичието на бюджет. „ В известна степен президентът е прав, тъй като всички страдаме ”, сподели Маджаров във връзка думите на Румен Радев, че партиите имат избран времеви прозорец да се схванат за държавно управление.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР