Приемането и сдаването на властта днес беше съпроводено с небивала

...
Приемането и сдаването на властта днес беше съпроводено с небивала
Коментари Харесай

Марица видя как генерал Янев оцеля в меле по пътя към влас...

Приемането и сдаването на властта през днешния ден беше съпроводено с небивала блъсканица с детайли на екшън, която репортерът на " Марица " видя от близко.

Часът е към 9,30, пред Президентството са се заредели на пост двама гвардейци, 18 камери, още повече фотографи и най-вече публицисти. Чака се новият кабинет да излезе и групово да прекоси късото разстояние до Министерски съвет, където ги посреща остарялото държавно управление със самия Бойко Борисов.

Гардове на НСО отварят вратите и борбата за най-хубаво място стартира. Американският футбол пасти да яде.



Появява се първо новият министър председател ген. Стефан Янев, който маха в американски жанр към медиите. След него и останалите.

Насочват се към подлеза, а служители на реда заграждат достъпа за медиите. Големите малките екрани разполагат с постови и пред Министерски. Но останалите!

С всеобщо псуване е даден старт на спринт през двата булеварда. Ошашавени водачи набиват спирачки на жълтите павета, а сред тях като Алберт Попов слаломират хората на медиите. Кой носи статив, кой фотоапарат, кой тича единствено с телефонче.

Целта е изпълнена и 90 % от кореспонденти и оператори застават на пост от другата страна, до момента в който Янев и министрите му крачат измежду останките на остаряла София. Последно съумява да сколаса млада кореспондентка, която изплаква общата болежка „ ще се пребием поради шибания подлез, да му… “. Сещате се.



И тук органите на реда не съумяват да плануват желанието на медиите да зададат първия въпрос към премиера. Янев и министрите са безусловно затиснати до каменните стени на Министерски. Първите кореспонденти са на главите им, вторите бутат първите, третите втори. Получава се меле, в което НСО и полиция са изцяло безпомощни. Янев се изгубва в тълпата, а репортерът на „ Марица “ стартира да се чуди дали няма да смачкаме премиера в първия му работен час.

Янев, който несъмнено се усеща като Тодор Живков при офанзивата във Враца, въпреки всичко съумява да се отскубне някак си. Министрите също оцеляват инцидентно.

Започва огромното очакване. Вратите са отворени и разрешават на репортерите да видят кой къде върви.

Изненада! Могъщата фигура на Бойко Борисов и армейската на военачалник Янев се появяват дружно на стълбите. Слизат към Гранитна зала.

Бързаците съумяват да ги заловен в кадър, други са разочаровани. След още известно време двамата още веднъж се появяват на стълбите, само че в противоположна посока. Явно сдаването е завършило.

Министрите стартират да излизат по двойки – нов със остарял. Първи са Бойко Рашков и Христо Терзийски. Изглеждат като положителни другари. Говорят малко. После без защита се насочат към подлеза – още веднъж към Президентството, а може би оттова към Министерство на вътрешните работи. „ Новият началник, а “, обръща се репортерът на „ Марица “ към служителите на реда. Те кимат.

Пеша, само че към здравното излизат проф. Костадин Ангелов и Стойчо Кацаров. Вторият е очевидно обезпокоен от големия интерес и безмълвно подвига ръце, когато го молят за фотография.

Най-отракан е Минеков, новият министър на културата, който има глас за оратор – чува се ясно и през тълпата от медии и на фона на чудовищния трафик по паветата.

„ Странно малко, до през вчерашния ден протестирахте тук, през днешния ден ходите по костюм като министър “, подкача го индивидът на „ Марица “, откакто скулпторът към този момент е останал самичък. Минеков реагира изненадващо положително, усмихва се необятно и признава: „ Много необичайно! Сутринта, до момента в който отивах в Президентството и минах край мястото, където бях цяло лято, ме сви коремът. Нещо се обърна “, изяснява проф. Минеков преди да поеме към новото си работно място.



Някои министри не са видяни пред основния вход, само че има и странични. А и може към този момент да са взели служебните мерцедеси, защото няколко лимузини напущат страничната улица.

НСО е научила урока и хора от службите излизат на открито. Правят кулоар към подлеза. Ясно, излиза министър председателят. Наистина, появява се военачалник Янев. „ Имайте малко самообладание, апелирам ви “, обръща се той към медиите и поема пеш.

Пред Президентството го чака солидна група костюмирани. Част от нея поема пешком през Българска народна банка към Военното. Янев сякаш е измежду тях? Или не? Няколко кореспонденти са любопитни и подхващат нов слалом сред колите. Гонитбата не стопира.

От огромните фигури не се е посочил единствено Борисов. Но вместо него излизат двама майстори с чукове и бормашина. Започват да демонтират червен килим, който е застлан за новата власт.

Ясно, всичко е завършило. Бойко е отпътувал, евентуално към този момент към родната Банкя.

Разотиват се всички. Отвън е единствено един протестър, прочут на всички дядо, който продължава да желае оставката на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Появява се и още един възрастен мъж на колело с афиш. Поздравява служителите на реда и те него. Явно се знаят.

Междувременно два джипа, познати от фейсбук включванията на Бойко Борисов, изскачат от двора на Президентството. Празни са. Отиват да вземат новия министър председател? Или за последно Борисов?

Не е ясно. Шоуто за деня е завършило.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР