Причините за миграцията са геополитически войни в Сирия, Афганистан, където

...
Причините за миграцията са геополитически войни в Сирия, Афганистан, където
Коментари Харесай

Експертът по сигурността Филип Гунев: Причините за миграцията са геополитически войни

Причините за миграцията са геополитически войни в Сирия, Афганистан, където обстановката е размирна. В Турция също, изключително след земетресението, тъкмо в региона на Газиантеп има стотици хиляди сирийски бежанци, които най-вероятно са останали без покрив. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " специалистът по сигурността и някогашен зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.



Трудно е да се каже, че може да се чака увеличение на трафика. Има разнообразни фактори. Миналата година беше най-големият приток откакто границите се поотвориха след коронавирус пандемията. Но има и тези геополитически аргументи - войните и обстановката в Сирия и Близкия изток най-много, изясни Гунев.

Според него размерът на каналджийството е придобил такива размери, че става все по-трудно да се овладее незаконната активност.

Каналите са до Австрия и до Германия. Това са интернационалните канали и във всеки един сектор имат свои лични водачи. Миграцията няма да спре. Има търсене, потоци, аргументи да се изтласкват мигрантите, има аргументи те да търсят по-добър живот най-много в Западна Европа, сподели още Филип Гунев.

По думите му тези брутални случаи през последната година, свързани с убийства на служители на реда, мигранти, би трябвало да бъдат осъдени с по най-суровия метод. Той даде образец с Унгария и Англия, където също имаше случаи на задушени мигранти в камиони, и там присъдите са над 20 години освен на тези, които са карали транспортните средства, а на всички взели участие в незаконната скица. В Унгария е българска групата от към 10 души, които вземат участие в трафика и един афганистанец.

Двамата българи получават по 20 години. Всички, които са имали някаква спомагателна активност се водят като съучастници в ликвидиране и получават сред 2 и 12 години, добави Филип Гунев.

В момента за нелегално превеждане през границата присъдите у нас могат да стигнат до 10 години. Това са едни високи присъди, само че долните граници са ниски. Но когато се стигне до съглашение с прокуратурата, присъдата може да стигне и до 5 месеца, посочи специалистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР