Причината за увеличените случаи на заразени медици се отдавна основно

...
Причината за увеличените случаи на заразени медици се отдавна основно
Коментари Харесай

Медиците подценяват риска, работят на няколко места


Причината за увеличените случаи на инфектирани медици се от дълго време главно на подценяване на риска от инфекцията, разяснява основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Подобно е и мнението на шефа на РЗИ, който през вчерашния ден бе на посещаване във Видин, тъй като в локалната болница е едно от огнищата с огромен брой инфектирани и пациенти и медици.В отделенията, които работят с, няма разпространяване на инфекцията, тъй като там сътрудниците съблюдават ограниченията за сигурност доста прецизно, сподели Кунчев. Той, както и проф. Мутафчийски, подсетиха, че през цялото време на епидемията упорстват всеки пациент, който влиза в лечебно заведение, да се третира като евентуално инфектиран и по тази причина медицинският личен състав би трябвало да носи защитни средства и да ги употребява доста деликатно.

Началникът на оперативния щаб разяснява, че доста от случаите отвън София са на медици, които работят на няколко контракта – един път в болница, повторно в Спешна помощ или ДКЦ. Така доста бързо от един инфектиран инфекцията се придвижва и върху медици, и върху заболели.

Ген. Мутафчийски бе безапелационен, че в тези условия всеки би трябвало да работи там, където е главният му трудов контракт и даде образец за медици от Спешна помощ-София, които имат контракти в лечебни заведения. Във ВМА сега медиците работят единствено по главния си трудов контракт. Мутафчийски посъветва и да не се употребяват така наречен стаи за отмора в болничните заведения. Защото те елементарно стават огнище на болест, защото там не се съблюдава отдалеченост, нито защитни средства.

Лабораториите, в които се изследват COVID-19, ще издъхнат в един миг. Причината е, че липсват молекулярни вирусолози, а наличните работят непрекъснато, предизвести още ген. Мутафчийски.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР