Причината е готвеното масово уволнение на 150 от общо 180

...
Причината е готвеното масово уволнение на 150 от общо 180
Коментари Харесай

Уволняват 150 души в завод в Костенец

Причината е готвеното всеобщо уволняване на 150 от общо 180 заети, заяви БНР.

От началото на годината фабриката в Костенец на процедура не работи, след повреда на главната машина за произвеждане . Въпреки че от 9 месеца няма произвеждане, служащите са получавали заплатите си, само че запасите на предприятието са изчерпани, откакто застрахователната компания не е изплатила вредата.

Бюрото по труда е предложило работни места, само че хората желаят да работят тук, в Костенец.

Сега хората са комплицирани и не се знае какво ще се прави от тук насетне. Въобще ще има ли администрация на тези машини, ще се пусне ли това дружество, ще се върнат ли служащите, попита жена, работила 34 година в завода.

На 28 юли изпълнителният шеф е разкрил процедура по редуциране, известени са синдикалните организации в сдружението – КНСБ и КТ "Подкрепа ".

Протестиращите настояват, че останалите служащи, нечленуващи в профсъюзи, не са били показани на Общо заседание в предприятието, с което жестоко са нарушени техните права.

Директорът на Хартиената фабрика в Костенец Иван Павлов съобщи, че още преди да стартира процедурата създали среща с всички служащи, на които обяснили, че са принудени да подхващат тези ограничения вследствие на обстоятелството, че 9 месеца предприятието няма произвеждане, не създава нищо, надлежно няма от кое място да има доходи, с които да посрещне своите разноски.

Процедурата по разпродажба на вредата се проточи повече, в сравнение с чакахме и изпаднахме в тази позиция. Ние сме ги уведомили за това. Освен това след началото на процедурата всяка седмица бяха провеждани срещи с всички служащи и чиновници в наличие на представители от Общината, Агенцията по заетостта, Национален осигурителен институт, на двете синдикални централи, на която се водеше разяснителна акция за това какви са идващите стъпки и с какво ние бихме могли да облекчим този противен развой. Искаме да обновим производството колкото може по-скоро, сподели Павлов.

Той посочи, че в съглашението, което са подписали със синдикатите, има текст, че при възобновяване на производството предпочитано ще поканят на работа някогашните си служащи и чиновници.

За да може да запазим предприятието живо, оставяме един най-малък брой служащи, сподели шефът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР