Причината: Част от веществата в тях са сред факторите за

...
Причината: Част от веществата в тях са сред факторите за
Коментари Харесай

Д-р Емилова: Консумацията на много сирене и мляко увеличават риска за поне два вида рак

Причината: Част от веществата в тях са измежду факторите за ранно полово съзряване.

Всекидневното ястие на сирене и мляко усилва риска за рак на гърдата при дамите и за рак на простатата при мъжете. Особено неприятно е прекаляването в детството, това е едно от нещата, които подтикват ранното полово съзряване, свързвано с повишаването на вероятността за тумори на хормонална основа. Това сподели доктор Людмила Емилова по време на лекция в София за здравето на децата според от храненето. Тя се аргументира с изводите от практиката на модерни експерти по хранене като доктор Джоуел Фърмън и от огромния взаимен план на университета „ Корнел ”, Оксфордския университет и Китайската академия по превантивна медицина, получил известност с името Китайското изследване. То стартира през 1983 година под управлението на известния американски академик професор Колин Кембъл и продължава над 20 година

Смята се за най-всестранното изследване в полето на биомедицинската епидемиология, което не се задоволява с наблюдаване на изолирани субстанции в епруветка и върху животни. То наблюдава диетата, метода на живот и заболяванията в 170 села в разнообразни региони на Китай (някои със 100 пъти разлика в честотата на раковите заболявания), а по-късно и в Тайван. На основа на проучванията на кръгло 6500 души и изводите от над 350 изследвания на членове на екипа на проф. Кембъл, оповестени в авторитетни медицински списания, се откриват „ над 8000 статистически значими връзки на разнообразни фактори на храненето с заболяванията ”.

Генералният извод от тях е, че хората, които ядат най-вече храни от скотски генезис, страдат от най-вече хронични заболявания. А диета с преобладаващо непреработени растителни храни предотвратява или повлиява заболяванията. Това споделя проф. Кембъл след 50 година научна, изследователска и преподавателска активност и позоваване върху стотици научни проучвания. Само препратките към оповестените в неговия труд изследвания са 759.

Но за какво за зложелател на здравето и в частност за хормонално подвластните типове рак е „ нарочено ” млякото и още повече твърдите сирена? Заради изследванията, които паказват, че с изключение на количеството на белтъчините и мазнините е от голяма важност и техният състав. Има доста данни, от които се вижда, че не всички белтъчини и мазнини са идентични като резултат върху организма ни – растителните протеини не водят до възпалителни процеси и обвързваните с това съществени болести. В тях няма и риск да се открият растежни фактори или патогенни субстанции, които остават в млякото на кравите от мастита – чест проблем при едно наложително безпределно удължено доене, изяснява доктор Емилова.

Тя цитира доктор Фърмън, че в сирената, изключително твърдите, има повече наситени мазнини и субстанции, които съдържат и способстват производството на хормони, в сравнение с в която и да е друга храна. Това дава съображение да се търси връзка сред засилената консумация на сирена през последните десетилетия и увеличението на хормонозависимите типове тумори.

Тревогата на лекарите се поддържа от все по-ранното начало на менструацията при девойките и покачвания риск от рак на гърдата в дейна възраст. Подобни обстоятелства се натрупват и за момчетата, които влизат по-рано в пубертета с висок растеж и наднормено тегло. При тях пораства вероятността за рак на простатата в зрелост. Докато при хранене, в което 90% от силата се набира от растителни непреработени артикули, съвсем липсват случаи на рак на гърдата. Сходни данни има и за рака на простатата.

“Същото демонстрира и 22-годишният ми опит с пациенти, на които предлагам природосъборазното хранене ”, изяснява лекарката. Според нея степента на отбрана изрично зависи доста от годините, в които човек се придържа към подобен вид меню.

По данни на Световната здравна организация пубертетът през днешния ден идва 6 година по-рано, в сравнение с преди 150 година Хормоналните промени по принцип са по-ранни при девойките – най-често стартират на към 10 години и половина, а при момчетата това става на към 11 и половина години. Въпросът за какво няма безапелационен отговор. Причините сигурно са сложни. Главната роля нормално се приписва на храненето и наднорменото тегло. Сред другите условия, които евентуално въздействат, са стресът, климатичните промени, увеличаващата се ултравиолетова радиация, излагането на химически отрови и нечиста околна среда.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР