Приблизително два пъти по-висока е безработицата в селата спрямо в

...
Приблизително два пъти по-висока е безработицата в селата спрямо в
Коментари Харесай

Безработицата в Бургас падна до 7.2%, най-лесно поприще намират жените висшисти

Приблизително два пъти по-висока е безработицата в селата по отношение на в градовете във всички възрастови групи

Близо всеки пети от работещите в Бургаска област се занимава с търговия и ремонт на коли и мотоциклети. Над 26 хиляди от заетите в района са автомонтьори и продавачи, сочат данните от Териториалното статистическо бюро „ Югоизток ” към Националния статистчески институт. По претовареност идващите категории по ред са „ преработваща индустрия ” (12.3%) и „ хотелиерство и ресторантьорство ” (11.0%).

От всички имащи право на труд във възрастовия диапазон сред 15 и 64-годишна възраст общо 162.8 хиляди индивида, заетите са 146.2 хиляди. Съотношението е разграничено на надлежно 72 хиляди дами и 74.2 хиляди мъже.



Коефициентът на претовареност при мъжете е по-висок по отношение на този при дамите – 61.7% против 60.2%. Всеки трети от работещите във всички сфери има висше обучение, като общият брой на висшистите за региона, които са намерили своята специалност, е 51.7 хиляди индивида. Делът на работещите дами с висше обучение е по-висок от този на мъжете – 43.3% против 27.7%. Това се дължи на идната точка от изнесените данни.

Най-доминирани от мъжете са категориите работа, свързани с физическа работа. Такива са „ строителство ”, „ произвеждане и систематизиране на електрически и топлинна сила и на газообразни горива ”, „ добивна индустрия ” и други Жените доминират в икономическите действия „ обучение ”, „ хуманно опазване на здравето и обществена работа ” и „ финансови и застрахователни действия ”. Сравнително равно е разпределението по полове в „ просвета, спорт и развлечения ” и в „ държавно ръководство ”.

По специалности статистиката демонстрира, че най-вече заети има в клас „ личен състав, ангажиран с услуги за популацията, търговия и защита ”, където работи всеки четвърти (23.8%). Следва клас „ експерти ” (14.3%) и „ специалности, неизискващи специфична подготовка ” (13.1).
Безработни са към 10% от цялото стопански интензивно население в региона – общо 16.6 хиляди по отношение на общо 162.8 хиляди имащи право на труд сред 15 и 64-годишна възраст. Най-много безработни, предстоящо, има сред 15 и 19 година (28.1%), а с повишаване на възрастта, цената на индикатора се понижава.

Очевидна взаимозависимост във връзка с безработицата има, когато разгледаме степента на обучение. Така минимум без работа заставам висшистите (5.1%), следвани от хората със приблизително (9.3%), главно общо (22.3%), и начално и по-ниско (40.4%). Най-малко безработни има в общините Бургас (7.2%), Несебър (7.8%) и Приморско (8.3%), а най-тежко е ситуацията в Средец (23.3%), Сунгурларе (21.6%) и Руен (17.8%).

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР