Приблизително 217 000 годишни е-винетки изтичат през март. От Националното

...
Приблизително 217 000 годишни е-винетки изтичат през март. От Националното
Коментари Харесай

Близо 217 000 годишни е-винетки изтичат през март

Приблизително 217 000 годишни е-винетки изтичат през март. От Националното тол ръководство /НТУ/ приканват водачите да ревизират периода на годност на своята. Това може да стане на от след след въвеждане на регистрационния номер на колата и страната , в която е записана, всеки може да получи информация за крайния период на е-винетка, без значение от кое място е купена.

Статусът може да бъде „ деен “, „ с изминал период “ или „ необработен “ в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.
От началото на годината до 23 февруари са продадени 926 373 е-винетки . Най-търсени от водачите до момента са годишните, от които са купени 599 023, следвани от седмичните – 220 879. От уикенд винетките са продадени 51 652, от месечните 45 897, а от тримесечните – 8922.

Приходите от пътни такси от началото на годината до 23 февруари са 108 758 096 лева . От тях от е-винетки са 57 118 771 лева, а от тол – 51 639 325 лева При приходите от тол 5 918 408 лева са от маршрутни карти, а 45 720 917 лева от тол заявления.

Е-винетки могат да бъдат купени както от www.bgtoll.bg или мобилното приложение, по този начин и от останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са ситуирани на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства у нас . Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която включва уеб страниците www.vinetki.bg www.tollpass.bg www.digitoll.bg , www.epay.bg и други, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Yettel, Виваком , Български пощи, Easy Pay, Fast Pay и в бензиностанциите „ Лукойл “, „ Петрол “, ОМВ, ЕКО, Круиз, Бенита, Газпром, Ромпетрол, Шел, Инса Ойл, ВиЕм Петролиум, сервизни центрове „ Тахо Венци “, застрахователния брокер „ Ай енд Джи Иншурънс Брокерс “ ООД, от терминалите „ Cashterminal “ в мрежата на „ Интеркапитал груп “ или посредством мобилните приложения ОББ мобайл и TollPass.

При пазаруването на е-винетка е належащо деликатно да се преглеждат и ревизират въведените данни за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на знаците от регистрационния номер може да бъде и на кирилица , и на латиница , само че да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 /нула/ и О /буква О/ не са взаимозаменяеми . За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 /нула/, а за писмен знак – „ О “. В случай, че регистрационният номер съдържа т ире, точка или период , те не се вкарват .

Kогато при издаването на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство, в това число на страната, в която е записано, или на неговата категория, се разрешава промяна от съответните длъжностни лица. За да бъде осъществена корекцията, е нужно винетката да е към момента годна и да бъде подадено заявление за смяна на позволена техническа неточност по реда на член 10а, алинея 3б от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) от страна на притежателя или ползвателя.

Заявлението за смяна на позволена техническа неточност може да бъде изтеглено от, Научно-техническо управление на адрес: гр. София, бул. „ Никола Петков “ №86, в 27-те регионални пътни ръководства или на електронен адрес: [email protected].

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР