Прибалтийските държави преговарят със съюзниците си от НАТО за увеличаване

...
Прибалтийските държави преговарят със съюзниците си от НАТО за увеличаване
Коментари Харесай

Прибалтика преговаря за увеличаване на войските на НАТО на нейна територия

Прибалтийските страни договарят със съдружниците си от НАТО за увеличение на военните сили на тяхна територия, с цел да възпират Русия. Това разгласи министър председателят на Естония Кая Калас пред " Ройтерс " на фона на срещата сред Русия и НАТО в опит да се разсее напрежението.

Русия, която е струпа войски на границата си с Украйна, изиска преустановяване на сходни разполагания на военни сили и повече никакво разширение на западния защитителен алианс. Тя изложи през днешния ден своите претенции за гаранции за сигурност в Европа на 30-те страни членки на НАТО в Брюксел.

Естония, Латвия и Литва, в миналото следени от Москва, са членове както на НАТО, по този начин и на Европейския съюз от 2004 година и от дълго време се стремят към по-голямо присъединяване на НАТО.

" Разбира се, обсъждаме с нашите съдружници да усилят наличието си тук, с цел да работят като възпиращ фактор ", означи Калас, без да дава детайлности.

" Ако погледнете картата, прибалтийските страни са полуостров на НАТО и по тази причина имаме своите терзания ", посочи естонската премиерка.

Дипломат от НАТО, поискал анонимност, е показал пред " Ройтерс ", че въпросът за разполагането на още военни сили в прибалтийските страни може да бъде разискван от министрите на защитата на НАТО, когато проведат планувана за средата на февруари среща.

Части на НАТО бяха ситуирани в Литва, Латвия, Естония и Полша, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година Те имат малко над 1000 бойци всяка. Калас означи, че е допустимо усилване на съществуващите отряди.

Западът може да има градивни диалози с Москва, сподели тя, само че също по този начин би трябвало да уведоми Кремъл, че в случай че ескалира обстановката в Украйна, ще има висока цена, която би трябвало да заплати във връзка с икономическите наказания.

" Мисля, че не би трябвало да попадаме в клопката, да обсъждаме какво може да направи Западът, тъй като Западът не е направил нищо неприятно ", сподели Калас. " Западът не е формирал военни групи, с цел да нападна Русия.

Москва отхвърли каквито и да било нападателни планове и съобщи, че има право да разположи войски там, където пожелае, в границите на своите граници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР