При засилен интерес от страна на спедиторския бранш проф. Олег

...
При засилен интерес от страна на спедиторския бранш проф. Олег
Коментари Харесай

Проф. Олег Асенов представи тол системата пред Националното сдружение на българските спедитори

При засилен интерес от страна на спедиторския отрасъл проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура ", показа главните характерности на смесената електронна система за събиране на такси за платената пътна мрежа, оповестиха от пътната организация. Той беше поканен от Общото заседание на Националното съдружие на българските спедитори.

Представителите на сектора се срещнаха с методите за отчитане на изминатото разстояние (чрез бордово устройство или GPS тракер), взаимоотношението сред Националните снабдители на услуги (НДУ) и АПИ, както и с другите благоприятни условия за възнаграждение на изминатото разстояние - посредством маршрутна карта или контракт с Националните снабдители на услуги. Представен беше механизмът за надзор и правоприлагане, както и опциите на 3D скенерите за подредба на пътните транспортни средства, датчиците за премерване на тежестта и натоварването на оси в придвижване.

Не по-късно от 1 март 2020 година притежателите или водачите на пътни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 т ще заплащат такса за прилагане на платената пътна мрежа на база изминато разстояние - тол такса. Асенов е припомнил, че на 14 ноември тази година Министерството на районното развиване и благоустройството е разгласило план на Тарифа на таксите, които ще се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа. Срокът за събиране на мнения, оферти и мнения е до 16 декември. Тарифата би трябвало да бъде утвърдена с решение на Министерския съвет, е пояснил проф. Асенов.

Първоначалният обсег на тол системата се предлага да е малко над 6 000 км - автомагистрали, първи и отчасти втори клас пътища.

Проф. Асенов е показал примерни направления, съгласно които, в случай че се резервира обсъжданият размер на таксите, камионите, които най-често се употребяват за превоз в България - с обща маса до 12 тона, ще заплащат за пътя София - Бургас 14.40 лева, в случай че имат екокатегория Евро VI. По-големите камиони - над 12 т. с повече от четири оси ще заплащат за същото разстояние 64.52 лева, в случай че имат екокатегория Евро VI. Те се употребяват по-често от превозвачите за интернационален превоз. Тол таксата е механизъм да се поддържа качеството на пътната инфраструктура. "По-добрите пътища водят до по-голяма пътна сигурност, а дружно със системата, която разрешава таксуване без бариери - и до по-голяма междинна скорост за превозвачите ", изясни проф. Асенов.

Представителите на спедиторския отрасъл се интересуваха от методите на таксуване на извънгабаритните товари, както и от опцията, да вземем за пример, контролните рамки, ситуирани по платените пътища да позволяват и по-високи товари. Рамките за тол надзор са модулна структура и при положение на потребност от прекосяване на по-високо, извънгабаритно транспортно средство, височината им може да бъде контролирана.

Контролните рамки, на които има инсталирани датчици за премерване на тежестта на пътните транспортни средства ще могат да засичат претрупани камиони.

В рамките на Обществения съвещателен съвет по въвеждане в употреба на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние към министъра на районното развиване и благоустройството ще бъде образуван публичен ръб, който ще има опцията да разисква и разяснява проектите на АПИ за създаване, поддържане и рехабилитация на пътната мрежа със средствата от тол таксите, напомни проф. Асенов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР