При високи цени потребителите все повече се обръщат към онлайн

...
При високи цени потребителите все повече се обръщат към онлайн
Коментари Харесай

Как собствениците на онлайн магазини да увеличат печалбата си по време на инфлация

При високи цени потребителите от ден на ден се обръщат към онлайн магазините за намиране на по-добра оферта. Лесно сравнимите цени, атрактивните криейтиви и подробната информация оказват помощ на купувачите да са по-смели с покупките си. Агенциите за цифрова реклама разполагат със профилирани софтуери и висококвалифициран личен състав, с които да оказват помощ на потребителите да се насочат в вярната посока.
Визитка Стоян Панайотов е специалист в ръководството на онлайн магазини и от 9 години оказва помощ на онлайн бизнеси в разнообразни ниши. Основава цифровата организация Digital Expert, в която работи със междинни и огромни онлайн магазини, които имат проблем с възвръщаемостта от платените си реклами и желаят да вършат бизнес в мащаб, в няколко страни в Европа. Хората, които среща най-често и на които оказва помощ персонално, са два профила. Такива, които сега вършат над 1 милион годишен оборот от онлайн продажби, само че не им остава задоволителна облага, тъй като огромна част от нея отива за реклама. И хора, които са задоволени от облагата си, само че желаят да скалират бизнеса си в няколко страни. Компанията Digital Expert е цифрова организация, учредена през 2017 година с една ясна задача - да оказва помощ на българските онлайн магазини да се развиват и да усилват облагата си. Това, което ни отличава, е, че не просто управляваме разнообразни рекламни акции, а участваме в цялостния развой - правим изчерпателен разбор, планираме продажбите за идващите 3-6-12 месеца, построяваме тактика и ръководство на рекламните акции в канали като Фейсбук, Гугъл & Email. Част от клиентите, с които се гордеем, че ни се доверяват, са компании като Praktis, Office1, eDrehi, Plasico, Nasluka, ShoppingSpot, Немски център, Nature`s Way и доста други онлайн магазини.
При високи цени потребителите от ден на ден се обръщат към онлайн магазините за намиране на по-добра оферта. Лесно сравнимите цени, атрактивните криейтиви и подробната информация оказват помощ на купувачите да са по-смели с покупките си. Агенциите за цифрова реклама разполагат със профилирани софтуери и висококвалифициран личен състав, с които да оказват помощ на потребителите да се насочат в вярната посока.
Визитка Стоян Панайотов е специалист в ръководството на онлайн магазини и от 9 години оказва помощ на онлайн бизнеси в разнообразни ниши. Основава цифровата организация Digital Expert, в която работи със междинни и огромни онлайн магазини, които имат проблем с възвръщаемостта от платените си реклами и желаят да вършат бизнес в мащаб, в няколко страни в Европа. Хората, които среща най-често и на които оказва помощ персонално, са два профила. Такива, които сега вършат над 1 милион годишен оборот от онлайн продажби, само че не им остава задоволителна облага, тъй като огромна част от нея отива за реклама. И хора, които са задоволени от облагата си, само че желаят да скалират бизнеса си в няколко страни. Компанията Digital Expert е цифрова организация, учредена през 2017 година с една ясна задача - да оказва помощ на българските онлайн магазини да се развиват и да усилват облагата си. Това, което ни отличава, е, че не просто управляваме разнообразни рекламни акции, а участваме в цялостния развой - правим изчерпателен разбор, планираме продажбите за идващите 3-6-12 месеца, построяваме тактика и ръководство на рекламните акции в канали като Фейсбук, Гугъл & Email. Част от клиентите, с които се гордеем, че ни се доверяват, са компании като Praktis, Office1, eDrehi, Plasico, Nasluka, ShoppingSpot, Немски център, Nature`s Way и доста други онлайн магазини. С увеличаващата се инфлация и предстоящата криза в международен мащаб през 2023-2024 година крайните клиенти пазарят по-малко, изключително артикули, които не са от първа нужда. Как притежателят на онлайн магазин може да реагира на тази обстановка?
- Тук се постанова да правиш две неща. Да бъдеш самодеен в увеличението на портфолиото си с артикули и да си по-проактивен в увеличението на пазарите. Ако към този момент продаваш на доста пазари, да се фокусираш върху печелившите. Тук имаш няколко тактики - или да се свиваш и да махнеш непечелившите пазари, като оставиш единствено печелившите, или да направиш няколко други теста с няколко страни, в които вярваш, че ще си печеливш. Да останеш фокусиран върху най-печелившото и да го изкараш в други страни.
Реклама
Въпреки инфлацията отчитаме 93% растеж в продажбите на онлайн магазините при нас. Това се дължи на обстоятелството, че цяла година те са работили интензивно - надградили са асортимента и потребителската си база, развили са каналите си, нараснали са пазарите, на които продават. Най-ключовото нещо, което са създали тези, които са на българските пазари, е увеличението на асортимента и подобряването на връзката в другите канали, снабдяването, логистиката и неповторимото предложение. А тези, които към този момент са съвършени на един пазар, са скалирали и на други. Наша задача е освен да оказваме помощ за ръководството на рекламите, само че и да не позволяваме клиентите ни да стават " мързеливи ".
Някои онлайн магазини стартират да обмислят излизане на външни пазари, с цел да се оправят с рецесията. Трябва ли да скалират в този случай?
- От моя опит един от най-хубавите способи да фалираш е да работиш единствено на българския пазар, тъй като в България има следната корелация - има непрекъснато възходяща конкуренция, инфлацията изяжда маржовете, популацията остава същото, платежоспособността спада. И когато си зададеш въпроса дали да продавам единствено в България при тази обстановка, отговорът е " не ". Единственият метод да оцелееш по време на рецесия е да увеличиш размера от продажби, тъй като най-вероятно към този момент от същия размер печелиш по-малко. А това става или с нови пазари, или с по-голямо портфолио, а в най-хубавия случай - и с двете. Важно е да уточня, че на външни пазари би трябвало да се изкарват единствено бизнес модели, които към този момент са валидирани, че генерират облага, т.е. към този момент имат работещи тактики, посредством които тези бизнеси ще могат сполучливо да скалират в чужбина.
Съществува ли формула, която да направи скалирането на външни пазари по-бързо и сполучливо?- Нека да приоритизираме - бързо или сполучливо.
Най-бързият и валидиран способ за скалиране на нов пазар включва няколко стъпки - взима се информация от логистичния сътрудник какви благоприятни условия може да даде, уеб сайтът се дублира, наема се преводач, превежда се, пускат се проби на рекламата и се проучват резултатите. Винаги при превода е належащо да има double-check от локален човек. Най-важното при този способ е бизнес моделът към този момент да е валидиран най-малко в една страна.
Реклама
Ако приоритет е скалирането да е сполучливо, а не непременно да е бързо, тогава би трябвало да се влага повече време в разбор на пазара - да се наблюдава в подробност конкуренцията, цената на доставката, метода на рекламите на съперниците, мощните им категории, артикули, мощните им канали, цените на продуктите и така нататък Тоест наложително е да се влезе в огромна дълбочина. Трябва да се сложат доста ясни параметри какъв брой време бизнесът може да издържи без облага първоначално, с което да валидира пазара за дадените артикули и бизнес модел.

Customer support-ът първоначално може да се прави от индивида, който е превеждал, като се поддържа единствено писмена връзка, без да се прибавя телефон. След това се вижда какво споделя пазарът - дали има потребност от теб или не.

За няколко седмици моделът се донамества и след шест месеца се взима решение дали да се продължи в тази страна, или да се излезе от нея. В множеството случаи ние решаваме след шест месеца, тъй като ежеседмично надграждаме и приспособяваме модела като цена на доставка, цена на артикули, конкуренция, рекламни тактики и способи на връзка. Много постоянно, когато отидем на някой пазар, сме " в последната глуха ". Винаги има някой доста огромен и ние му търсим слабите места - някои категории, в които той не е добър, а ние сме, пропуснати изгоди от някои информационни канали. Търсим ахилесовата му пета след един изчерпателен скрининг. След като съберем задоволително финансови запаси, започваме да се конкурираме в по-големи категории и в неща, в които и те са водачи.
Често при скалиране в чужбина притежателите на онлайн магазини се тормозят по какъв начин ще се случват рекламациите на продуктите им. Какви са разновидностите в този случай?
- Има елементарен и сложен вид. Лесният вид за бизнеса е складът му да е в България. Тогава крайният клиент би трябвало да върне стоката до България за негова сметка и онлайн магазинът да му възвърне парите/да размени стоката. Това обаче по никакъв начин не е прелестно за крайния клиент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР