При третата вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени

...
При третата вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени
Коментари Харесай

Лекар: При третата вълна на COVID-19 има повече заразени бременни жени

При третата вълна на COVID-19 има повече случаи на инфектирани бременни дами. Това съобщи в " Тази заран “ шефът на УАГБ " Майчин дом “ проф.д-р Иван Костов. 

По думите му тежките случаи също са зачестили – има родилки с дихателни проблеми и настанени в интензивни отделения. Той изясни, че след третия триместър матката на бременните дами се уголемява и пречи на разгъването на белите дробове. 

Относно 36-годишната бременна жена от Бургас, която загуби борбата с ковид, проф. Костов съобщи, че въпросът е разискван на Експертния съвет по акушеро-гинекология към здравния министър. 

" Бременните дами имат намален имунитет и могат по-лесно да се заразят. Важно е да се знае, че гинеколозите от цялата страна избрахме обединен протокол – диагностично-терапевтичен за бременните дами, който ще бъде препоръчан през РЗИ-тата на сътрудниците “, сподели още той. 

Проф. Костов разяснява, че има разногласия дали бременните дами би трябвало да се имунизират. Той посочи, че в Щатите са на позитивно мнение, само че Европейката организация по медикаментите към момента не е дала позволение. 

" За България, нашето експертно мнение е, че това може да става само след безапелационното предпочитание на бременната, с осведоменото мнение на наблюдаващия акушер-гинеколог “, уточни специалистът. 

Той изясни, че се е подписал под рекомендацията на експертния съвет бременните дами и тези, които възнамеряват такава в идващите шест месеца да не се имунизират. Той посочи, че информацията по тематиката се трансформира непрекъснато и мнението на интернационалните специалисти за интервала на ваксиниране при планиращите бременност към този момент е по-кратък –  около 3 месеца. 

" Становището стъпва главно на научни данни. Всеки съответен образец е друг. При бременна жена с хронични болести – това може да усложни протичането на бременността при възможна имунизация. Много малко е към момента информацията за бременност и ваксини, по тази причина внимаваме “, добави той. 

Проф. Костов предложи на бременните дами да търсят лекарска помощ незабавно, в случай че бъдат диагностицирани с коронавирусна зараза и да не чакат поява на признаци, тъй като положението им може бързо да се утежни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР