При това на своята съпруга. По това време Рьонтген използва

...
При това на своята съпруга. По това време Рьонтген използва
Коментари Харесай

22 декември 1895 г. – Вилхем Рьонтген прави първата рентгенова снимка

При това на своята брачна половинка. По това време Рьонтген употребява уреди, създадени от неговите сътрудници, с цел да изследва електрически разряди във вакумирани стъклени тръби. В началото на ноември той организира опити с катодни лъчи в тръби на Ленард. Тръбата на Ленард е обгърната в черна хартия, непропускаща забележимата светлина, предизвиквана от катодните лъчи и предавана от региона към анода.

На 8 ноември с.г. Рьонтген открива и документира електромагнитното лъчение. Нарича лъчението Х-лъчи, защото тяхната природа е била непозната.За това изобретение той получава първата Нобелова премия за физика през 1901 година

Рьонтген вижда, че намиращите се на известно разстояние от тръбата бариеви кристали светят в тъмнината. При изключено напрежение на тръбата кристалите не светели повече.

Той слага близо до тръбата екран, затрупан с бариеви соли, които светвали всякога, когато включвал напрежението и угасвали след изключването му. Ученият стартира да опитва с разнообразни материали сред тръбата и екрана. Картонът, хартията и ебонитът не влияели на яркостта на светене, до момента в който металните предмети хвърляли сянка върху екрана. Той слага дланта си на пътя на Х-лъчите и на екрана се появява изображение на костите. Меките тъкани обаче се оказват транспарантни за тях.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР