При тържествена обстановка с участието на Националната гвардейска част и

...
При тържествена обстановка с участието на Националната гвардейска част и
Коментари Харесай

За загиналите за България: В Лесново с почести откриха военен паметник с имената на 51 герои

При тържествена конюнктура с присъединяване на Националната гвардейска част и в навечерието на края на отбелязването на 110 години от Балканските войни в с. Лесново, Община Елин Пелин, на 7 юли бе открит боен монумент с имената на 51 герои.

Той е дело на Инициативен комитет с ръководител майор от запаса Красимир Вакарелски, който служи в Института по защита на МО.



Наш дълг бе да възкресим паметта на нашите забравени герои, дали живота си за България , съобщи майор Вакарелски.

Той благодари на Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин, на Радослав Симеонов, основен специалист в дирекция „ Социална политика и политика по военно-патриотично образование “ в МО, на архитектите Борислав Кръстев и Борислав Колев, на каменоделците Илиян Игнатов и Димитър Антов  и на статуя Христо Илиев.

Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов и ръководителят на Инициативния комитет майор от запаса Кирил Вакарелски откриха паметника, който бе осветлен от представители на БПЦ.

Най-славните страници на българската история са изписани с кръвта на нашите предшественици, на най-достойните синове и дъщери на Майка България, които ни завещаха свободата и всички, което имаме, да живеем свободни и усмихнати, да сътворяваме фамилии , акцентира в приветствието си кметът.

Изграждането на боен монумент е родолюбиво, благородно и високо патриотично дело, което се родее с възрожденския идеализъм на нашите предшественици, се показва приветствения адрес на министъра на защитата Тодор Тагарев , прочетен от шефа на дирекция „ Социална политика и политика по военно-патриотично образование “ генерал-лейтенант от запаса Димитър Илиев.

Село Лесново, бе маркирано още в приветствието, се подрежда измежду ония над 3 хиляди обитаеми места в страната, където са издигнати паметници на благодарност към героите от войните за избавление и национално обединяване.

Заместник-председателят на СОСЗР бригаден военачалник от запаса Стефан Стефанов поздрави майор от запаса Вакарелски и му връчи почетна грамота.

На паметника бяха положени венци и цветя от името на министъра на защитата, кмета на с. Лесново, от Община Елин Пелин, от командира на Сухопътни войски, от СОСЗР, от СВВБ и доста жители.

В празника се включиха още полковник доцент доктор Борислав Генов, шеф на Института по защита към МО, полковник Кирил Спаневиков от Командването на Сухопътни войски, военнослужещи, генерали, адмирали и офицери от запаса и запаса и жителите на с. Лесново.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР