При стрес хората отслабват много бавно или изобщо не отслабват.

...
При стрес хората отслабват много бавно или изобщо не отслабват.
Коментари Харесай

Как хормонът кортизол пречи на отслабването въпреки здравословния начин на живот?

При стрес хората отслабват доста постепенно или въобще не отслабват. Защо се случва това? Какви фактори въздействат на това обезкуражаващо събитие? Продължавате да спазвате диета, спортувате постоянно, пробвате се да водите здравословен метод на живот и все пак не отслабвате?

Тогава помислете дали стресът ви не ви съпътства, тъй като остатъкът му може да затрудни битката с ненужните килограми. Всичко е обвързвано с кортизола, наименуван хормон на напрежението, който има необятен набор от въздействия върху метаболизма. Проучванията удостоверяват, че под стрес хората губят тегло доста постепенно или въобще не смъкват килограми.

Кортизолът е хормон, създаван през кората на надбъбречната жлеза от групата на глюкокортикоидите. Освобождава се от самото начало, като концентрацията му варира според от времето на деня или настроението. Той, дружно с адреналина, е един от най-важните хормони, с помощта на който тялото реагира на стрес, както физически, по този начин и психически.



Като при бягство от хищници

Ето за какво кортизолът се назовава хормон на напрежението. В моменти на заплаха или нервни обстановки тялото стартира да създава доста количество от него. Неговото деяние, което може да предотврати напълняването или, противоположното - да аргументи наддаване на тегло, е да усили концентрацията на глюкоза в кръвта. Заедно с други хормони (особено на инсулина), той активизира мазнините и глюкозата като главен източник на сила, който би трябвало да се употребява в спешната обстановка.

В същото време укротява апетита и работата на стомашно-чревния тракт, с цел да понижи изразходваната от него сила. Стресът за нашето тяло е знак, че нещо не е наред и се нуждае от физическа отбрана или бягство. Ние изискуем тази реакция на нашите гени, които, за разлика от цивилизацията към нас, не са се трансформирали. Поради това си спомняме времето, когато стресът е означавал, да вземем за пример, бягство за избавление от хищници.

Всъщност в цивилизования свят ние не бягаме, а по предписание устояваме на стрес „ седнали “, заради което готовата огромна порция сила не се изразходва физически и би трябвало да бъде „ скрита “ назад - в черния дроб, мускулите и мастната тъкан.

Тялото е предпазено

Кортизолът освен активизира организма в стресова обстановка, само че и му оказва помощ да се възвърне след преустановяване на действието му (разбира се, в случай че стресът отшуми). Когато стресът изчезне, равнището на адреналин в кръвта понижава, само че кортизолът остава нараснал, защото оказва помощ за възобновяване на салдото и регенерация след "усилието " на напрежението.

Тогава пък усещаме нараснал вкус, с цел да подновим запасите си от мазнини и глюкоза, които, за жалост, не са изразходвани. В резултат на това се получава нараснало отсрочване на мастна тъкан, обвързвано с „ постстресов” вкус и отбрана на организма при поредна порция стрес, когато мазнините са нужни като енергиен източник.

 жена

Дългосрочният остатък на кортизол в кръвта води до особено струпване на мастната тъкан (дебел врат, лице, коремно затлъстяване, слаби крайници), изтъняване на кожата, поява на стрии с присъщ розов цвят, акне и инсулинова устойчивост - всичко това е картина на синдрома на Кушинг.

Кортизолът също може да повлияе на това по какъв начин щитовидната жлеза ще създава съответните хормони. Той ускорява превръщането на тироксина (Т4) в неактивна форма на Т3 и това е различен фактор, който въздейства отрицателно върху опитите за намаляване.

Изследвания потвърждават:

Учени от Норвежкия университет в Ставангер потвърдиха, че стресът затруднява отслабването. Те следят затлъстели човеци с показател на телесната лой над 35 (това е II степен на затлъстяване). Доброволците са водили здравословен метод на живот в продължение на 22 седмици - приемали са здравословна храна, взели участие са в тематични семинари и са упражнявали физически. И все пак са свалили единствено по няколко кг.

Каква е повода? По време на проучването учените разкрили в телата им доста повишение на концентрацията на кортизол в кръвта. То към момента се поддържало на високо равнище няколко месеца след опита.

Често се споделя, че хората с наднормено тегло би трябвало да трансформират диетата и упражненията си, с цел да отслабнат. Но преди този момент те би трябвало да се оправят със напрежението, споделя професор Брайън Фос, съавтор на проучването.

 жена

Как по натурален метод може да се понижи кортизолът в организма?

Хората, които са в положение на непрекъснат мощен стрес, имат липса на вкус, което също се дължи на високи равнища на кортизол, който „ изключва “ стомашно-чревния тракт. Между другото, кортизолът визира освен метаболизма. Когато тялото създава коритзол в огромни количества, могат да зародят проблеми с паметта и концентрацията, както и неспособност за креативно мислене, бодърствуване, понижено либидо, меланхолия и неприятна непоклатимост.

Този хормон също по този начин води до нахлуване на огромни количества захар в мускулите и това способства освен за затлъстяването, само че и за заболяване от диабет. За благополучие има способи да намалите непотребния кортизол в тялото.

Системната физическа интензивност е потребна – (но не прекомерно тежка и интензивна, тъй като ще увеличи отделянето на кортизол). Танците също оказват помощ. Високите равнища на този хормон ще понижат продължителността на съня – научни проучвания са удостоверили, че неналичието на сън може да аргументи наддаване на тегло.

Важно е и това, което ядем. Например, продължителното използване на нискокалорични диети и други хранителни дефицити усилват производството на кортизол и от там - отслабването става неефективно. Поддържането на този хормон на ниско равнище способства за по чести почивки, на предпочитание за занятие с това, което обичате, а също и за положителни взаимоотношения с близките.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР