При сегашните правила местните избори (тази есен) биха били доста

...
При сегашните правила местните избори (тази есен) биха били доста
Коментари Харесай

Цветозар Томов: При сегашните правила местните избори биха били доста по-проблемни

" При сегашните правила локалните избори (тази есен) биха били много по-проблемни. "

Такава прогноза направи някогашният представител на Централната изборна комисия (ЦИК), в този момент неин редови член- Цветозар Томов, в студиото на Нова нюз. Тя не е непредвидена. Базира се на големия брой сбъркани протоколи, на които станахме очевидци след вота на 2 април, като главната причина е смесеният вид гласоподаване - и с хартия, и с бюлетина, 17-те страници за попълване от членовете на СИК, сумирането на данните.

За да онагледи обстановката Томов направи параленост с последните смесени избори - от април 2021 година, както и с машинния избор от октомври 2022 година Сега е имало 2757 протоколи с противоречие против 356 м.г., а през април са били 3568.

" Тоест имаме повтаряне на проблемите със смесеното гласоподаване. Каквито и аргументи да търсим за този необичакно висок брой неточности, той явно е свързан с това, че смесеното гласоподаване основава проблеми, които СИК не са в положение да решат ", заключи Томов.

По думите му " част от грешките са отстраними единствено в случай че се отворят чувалите и се брои ". Това обаче е неприложимо поради късите периоди, записани в Изборния кодекс, в които ЦИК би трябвало да разгласи окончателните резултати.

Томов бе безапелационен: даже при промяна на данните, резултатът от парламентарния избор ще е същият, няма разминаване и при мандатите, извоювани от обединенията. Ето за какво и ЦИК е решила да разгласява резултатите такива, каквито са (с всеобщо разминаване в сумирането на данните от хартиения и машинния вот), колкото и да смущават тези резултати всеки, който е учил по какъв начин се считат две цифри. Но:

" При сегашната законова основа локалните избори биха били много по-проблемни. Може да се компрометира вотът с отчитането. При кметовете дребни разлики могат да решат резултата. Така че съгласно мен до локалните избори измененията в Изборния кодекс, които не проработиха на тези избори, би трябвало да бъдат обект на публично разискване " - уточни Томов  - и е реалност, на локалния избор малцина гласове постоянно са решаващи.

Членът на ЦИК направи още първоначално ангажимента, че ще приказва в персонално качество. По думите му е " нормалано " машинният протокол, който обобщава данните в края на изборния ден, да е формален резултат, какъвто бе преди " Хартиената коалиция " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да го отстрани. 

" Около 50 000 машинни протоколи са създадени досега и аз не знам случай да е килнат изборният резултат. Имало е случай на недостатък, само че не и на операция. Въпреки това законът беше изменен в тази посока и това докара до множеството неточности ", уточни още Томов, визирайки говоренето на " Хартиената коалиция " какви неточности давали машините, за " вълшебни флашки ", операции и впрочем, както и че единствено в Третия свят дали своят вот с устройства.

" Забравя се, че Калифорния, да вземем за пример, не е щат от Третия свят. В Съединени американски щати всеобщо се гласоподава с машини, в Белгия в много огромна степен също. Повечето остарели европейски демокрации нямат потребност да сменят технологията, тъй като тя работи добре при тях. Но е време обществото ни да реши. Няма нищо ужасно да решим, че ще гласуваме единствено хартиено или единствено машинно. Но не и както е в този момент ", уточни на финала Томов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР