При работа на официален празник на работника му се полага

...
При работа на официален празник на работника му се полага
Коментари Харесай

Шефът трябва да плати двойно, ако работите на празник

При работа на формален празник на служащия му се поставя най-малко двойна отплата. Размерът на заплащането става четворен, в случай че трудът в тези дни е и ексклузивен, защото той също се заплаща със 100% нарастване.

Съгласно Кодекса на труда публични празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни и за Коледа ще се почива и на 27 и 28 декември, а за Нова година - и на 2 януари. Работата на задочен ден се заплаща както в почивен, т.е. с нарастване само за изключителния труд и то със 75%.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е ексклузивен. Той наложително се разпорежда от работодателя с нарочна заповед, издадена най-малко 24 часа по-рано.

При сумирано пресмятане на работното време, когато в празничните дни се поставя труд по график, той не е ексклузивен труд. В тези случаи се заплаща само двойна отплата за работата на формалните празници.


Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР