При прогнозиране на потенциалните последствия за населението и околната среда

...
При прогнозиране на потенциалните последствия за населението и околната среда
Коментари Харесай

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има за крайните североизточни райони

При прогнозиране на евентуалните последици за популацията и околната среда при положение на трансграничен транспорт на радиоактивни субстанции в резултат на тежка повреда в АЕЦ отвън България, се регистрира съвкупността от редица фактори като степен на щета на оборудването, раздалеченост на оборудването от територията на страната, метеорологични данни, включващи посока и скорост на вятър, съществуване на превалявания и характерни характерности на радиоактивното изхвърляне (количество и радиоизотопен състав).

Това дадоха отговор на питане за Българска телеграфна агенция от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) във връзка коментара, изработен през вчерашния ден от почитан съветски посланик, съгласно който България ще бъде една от страните, които ще бъдат наранени при сериозна повреда в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна.

От АЯР прецизират, че при положение на настъпване на хипотетична тежка повреда в АЕЦ " Запорожие " и загуба на част от главните функционалности по сигурност на плана, оценка на евентуалното влияние върху околната среда и популацията на България би могла да се извърши само с отчитане на следните фактори:

- степен на щета: позволява се забележителна щета на нуклеарното гориво в реактора(частично размразяване, неспособност за разхлаждане и загуба на компактност на реактора) и нарушение на целостта на защитната обвивка на реакторната апаратура, в резултат на което радиоактивните субстанции, намиращи се в реактора, се изхвърлят непосредствено в атмосферата;

- раздалеченост на оборудването: АЕЦ " Запорожие " се намира на 634 км от най-близката точка от границата на България. Това разстояние е причина за понижаване на концентрацията на радиоактивните субстанции, достигащи територията на страната, и съществуването на нужното време за осъществяване на оценка и вероятно предприемане на дейности по използване на защитни мерки;

- метеорологични данни: от значително значение при прогнозиране на следствията се явяват параметрите като скорост и посока напразно, както и съществуването на превалявания. Отчитането на тези параметри оказва директно въздействие върху количеството (активността) на радиоактивните субстанции, достигащи територията на страната;

- характерни характерности на радиоактивното изхвърляне: количеството и радиоизотопния състав на изхвърлянето се дефинират от характерностите на нуклеарното гориво, намиращо се в реактора, и степента на щета на оборудването.

От АЯР прецизират, че по отношение на изложеното нагоре е осъществена оценка със профилиран софтуер JRODOS, предопределен за осъществяване на изчисление на разпространяването на радиоактивни изхвърляния в околната среда при пораждане на повреда в нуклеарно оборудване. Продуктът намира необятно приложение за осъществяване на оценки, както от регулаторните органи, по този начин и от редица интернационалните организации в това число и Международната организация за атомна сила.

Следва да се означи, че оценката с JRODOS е осъществена с отчитане на допустимо най-неблагоприятните условия, водещи до евентуално замърсяване на части от територията на страната, като:

- признато е настъпване на тежка повреда, надхвърляща неведнъж плановите характерности на съоръжението;

- регистрирано е действителното разстояние от 634 км до границата на България;

- регистрирана е повишена стойност на скоростта напразно, като е призната посока непосредствено към територията на България. Допуснато е неявяване на превалявания по пътя на разпространяване на замърсяването до постигане на територията на България;

- заложените данни за радиоизотопния състав на изхвърлянето са типични за технологията ВВЕР-1000.

В резултат на осъществената консервативна оценка може да се направи заключението, че евентуално влияние върху околната среда и популацията в България може да се чака единствено в обособени територии, намиращи се в непосредствена непосредственост до североизточната граница на страната. Очаква се въздействието да не надвишава критериите за използване на неотложни защитни ограничения.

В взаимозависимост от входните данни за осъществяване на разбора в някои от случаите е допустимо да възникне нужда от използване на защитни ограничения, свързани с ограничение на потреблението на избрани хранителни артикули и земеделска продукция. Извършената оценка демонстрира, че времето за постигане на замърсяването до територията на страната е почти 22 часа от настъпване на радиоактивно изхвърляне от авариралото оборудване.

Следва да се означи, че нужда от използване на защитни ограничения може да възникне единствено за обособени елементи от засегнатите територии и групи от популацията.

По-голяма акуратност във връзка с нужните ограничения за отбрана, териториите и групите от популацията, за които да бъдат приложени, може да бъде реализирана при съществуване на задоволително данни, определящи нагоре посочените фактори.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР