При повторно нарушение, свързано с недеклариран труд, наказанието за работодателя

...
При повторно нарушение, свързано с недеклариран труд, наказанието за работодателя
Коментари Харесай

Предложение на МТСП: Глоба до 20 хил. лева за работодател, ако бави заплати и осигуровки

При наново нарушаване, обвързвано с недеклариран труд, наказването за работодателя да е санкция в размер от 15 000 до 20 000 лева, а за отговорното длъжностно лице - санкция в размер от 5 000 до 10 000 лева Това плануват промени в Кодекса на труда, които Министерството на труда и обществената политика разгласява за публично разискване.

От ведомството осведомят, че със законопроекта се предлага и повишение на административната глоба за систематични нарушавания, свързани с потреблението на недеклариран труд и за неплащане в период на дължимите от работодателя трудови хонорари или компенсации.

Как да работим легално?

Изброените нарушавания засягат в забележителна степен ползите на служащите и чиновниците, като имат за следствие ощетяване на социалноосигурителната система и основават условия за нелоялна конкуренция сред предприятията, заради което са с висока степен на социална заплаха, изключително в случай че се позволяват редовно от един и същи шеф.

За предварителна защита и спазването на трудовото законодателство е належащо размерът на административната глоба да е възпиращ, заради което се предлага работодателят да се санкционира с имуществена глоба или санкция в размер от 20 000 до 30 000 лева, а отговорното длъжностно лице - с санкция в размер от 10 000 до 20 000 лева

Предвижда се и опция при открито нарушаване на трудовото законодателство да се подписва съглашение за понижаване на глобата, като се слага ограничаването, че нейният размер не може да бъде по-малък от 70 на 100 от минималната глоба за съответното нарушаване.

При повторни и систематични нарушавания се изключва опцията от сходни съглашения.

Със законопроекта се подсигурява, че трудовите контракти на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя досега, в който не придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при общите условия.

С препоръчаните промени в Кодекса на труда се усъвършенстват трудовите връзки с интернационален детайл, в това число при командироване. Регламентира се ясно, че използваният закон към трудовите правни отношения с интернационален детайл е Кодексът на труда, като той ще се ползва за трудовото правно отношение сред шеф и служащ или чиновник, чието място на работа е в България или в чужбина, доколкото не е планувано друго в закон или в интернационален контракт, който е в действие за България.

Целта е да се подсигурява равнопоставеност на служащите и чиновниците, както и опция да се употребяват от закрилата на трудовото законодателство, без значение от тяхното поданство.

С препоръчаните разпореждания се понижава от 8 на 4 месеца условието за най-малък трудов стаж за прилагане на заплатен годишен отпуск от служащи и чиновници, които постъпват за първи път на работа.

С измененията се дава опция посредством групово трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово ниво да договарят по-голяма дълготрайност на изключителния труд на служащ или чиновник, само че не повече от 300 часа в границите на една календарна година. В същото време се резервира заложеното в Кодекса на труда ограничаване за ексклузивен труд до 150 часа годишно, когато няма подписан групов трудов контракт.

Предложението има за цел да подкрепи развиването на индустриалните връзки в страната, като се обезпечават повече благоприятни условия на обществените сътрудници да намерят по-добър баланс при образуване на работното време, отчитайки спецификите на обособения бранш или отрасъл.

Изискването груповият трудов контракт да е на равнище бранш или отрасъл, а не на равнище дружество, ще подсигурява равнопоставеност сред работодателите и обективна конкуренция сред тях.

С смяна в друга наредба се планува тютюнопроизводителите също да могат да наемат служащи с еднодневни контракти за краткотрайна селскостопанска работа по време на прибирането и обработката на реколтата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР