При повече от 130 часа отсъствия по уважителни и неуважителни

...
При повече от 130 часа отсъствия по уважителни и неуважителни
Коментари Харесай

Ако детето липсва от училище, на родителите им се пише лошо

При повече от 130 часа отсъствия по уважителни и неуважителни аргументи (извинени и неизвинени отсъствия) на едно дете ще бъдат викани обществените служби. Това оповестява в. "Монитор ", като се базира на информация от Министерството на образованието и науката.
Когато шефът на едно учебно заведение забележи, че негов възпитаник отсъства повече от 130 часа, той би трябвало да изпрати сигнал с имената и броя на отсъствията на детето до началника на Регионалното ръководство на образованието. Той от своя страна би трябвало да съобщи информацията до обществените служби. От което ще последва инспекция от тяхна страна за какво детето не е посещавало учебно заведение, да се ревизира дали е в риск и да му се помогне, с цел да може да бъде обхванато през цялото време и да продължи образованието си, без да губи годината.
По същия метод се действа, в случай че детето направи повече от 40 неизвинени отсъствия. При повече от 15 отсъствия по неуважителни аргументи един възпитаник ще бъде изместен в друга паралелка в същото учебното заведение. Ако той обаче продължава да пропуща часове и да натрупа отсъствия, шефът още веднъж е задължен да уведоми районното ръководство и обществените служби.
Тези ограничения обгръщат и децата от предучилищните групи. Когато едно хлапе не е посещавало детска градина повече от 24 дни по неуважителни аргументи, то шефовете би трябвало да уведомят органите, с цел да последва инспекция от страна на обществените служби дали детето е в риск от отпадане.
Целта на инспекциите не е децата да бъдат изземани от родителите им, а да се върне в системата на образованието. При подаване на сигнал за огромен брой неизвинени отсъствия отдел "Закрила на детето " записва сигнал за дете в риск и започва обществено изследване на фамилната и обществена среда, обясниха за "Монитор " от Агенцията за обществено подкрепяне. След това се реализира социално-консултативна работа с родителите и фамилията, като при нужда се подхващат ограничения за протекция, според Закона за протекция на детето. Детето и родителите могат да бъдат ориентирани към подобаващи обществени услуги като работа със експерти. При отвод за съдействие от страна на родител или аставник се издава наставление за обезпечаване правото на обучение.
Спрямо Наредбата за приобщаващо обучение има няколко благоприятни условия отсъствията на един възпитаник да бъдат признати като уважителни (извинени). Това е по този начин, когато показа здравна записка или взе участие в извънкласните действия като надпревари, състезания, олимпиади, фестивали, концерти и също достави документ за това. Един възпитаник има право да извини и до 3 образователни дни с молба до класния началник или до 7 с разрешението на шефа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР