При последното изригване на вулкана Богослов на Алеутските острови е

...
При последното изригване на вулкана Богослов на Алеутските острови е
Коментари Харесай

Изригването на вулкан в Аляска може да затрудни въздушния транспорт

При последното изригване на вулкана Богослов на Алеутските острови е бил изхвърлен облак пепел, който може да затрудни въздушния превоз, съобщи АП, цитирайки известие на американския център за наблюдаване на вулканите.

Вулканът изригна през вчерашния ден към 10 часа локално време (19 часа по Гринуич). Пилот заяви, че е забелязал облака пепел, който съпровожда изригването, на височина от 9750 метра. Ако облаците доближат височина над 6100 м, те може да навредят на самолетите, пътуващи сред Азия и Северна Америка. Пилотите, които получат предизвестие за облаци от пепел, летят над или към тях, с цел да избегнат повреди по мотора.

Центърът за наблюдаване на вулканите заяви, че сеизмичните и инфразвукови данни сочат, че изхвърлянето на пепел е траяло и след първичното изригване. Ветровете тласкат облака пепел на юг. Не се чака той да заплаши обитаеми места. Вулканът Богослов се намира на 1400 км югозападно от Анкъридж, най-големия град в Аляска. Активността му се възобнови в средата на декември предходната година, напомня АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР