При поредицата от кампании за намаления целта на Комисията за

...
При поредицата от кампании за намаления целта на Комисията за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: „Пазарът и в празничните дни е сравнително лоялен към потребителите”

При поредицата от акции за понижения задачата на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е да откри до каква степен тези пониженията са действителни и до каква степен потребителите могат да бъдат заблудени с анонсите за отстъпки при прекосяването от една акция в последваща. Но също и да ги посъветваме по какъв начин да постъпят, с цел да не бъдат излъгани. Това сподели ръководителят Димитър Маргаритов по Българска национална телевизия.

Възможно е предлагани за Коледните и Новогодишни празници артикули, които не са били осъществени тогава, да бъдат продавани на още по-ниски цени през януари и февруари. „ Но и друго може да се случи – да се продават артикули, които до този миг не са били намалявани и да се сътвори илюзия у потребителите, че това са артикули на доста преференциални цени. Затова съветваме хората да съпоставят цени. Напълно е допустимо в изискванията на свободния пазар някъде някой да продава нещо с понижение и то все пак да е по-скъпо, в сравнение с друго място, където не е понижено и това да не е безусловно нарушаване на закона ”, предизвести ръководителят на КЗП.

Маргаритов посочи, че публикуваното у нас разбиране „ промоция ” не е термин от Закона за отбрана на потребителите. Там съществува така наречен „ известие за понижение ”, при което търговецът е задължен да разгласи остарялата цена, на която стоката да е продавана най-малко един месец, и новата цена, която не може да се продава повече от месец. „ Когато приказваме за промоция, се проучва разбиране, извикано от пазарната логичност. Това нормално са случаите, когато фирмите показват на пазара своите нови артикули. Понякога настояват, че цената първоначално може да бъде по-изгодна в сравнение с след това като стандарт, който ще се схване за продажбата в бъдеще.

По празниците проблемите по отношение на онлайн покупки на първо място са заради пренатоварването на електронните магазини и изключително на куриерските компании, сподели още Маргаритов. Той уточни, че в такива интервали потребителите алармират най-често за неспазване на периодите за доставка. „ Моят съвет към търговците е да покачат потенциала си в тези дни, с цел да могат да отговорят на всички упования. Ако не могат, дано това да е ясно и с задоволително сериозна информация да предупредят, че е допустимо избрани покупки да не бъдат доставени в периодите, които поначало важат за другите интервали на годината ”, добави той.

Председателят на КЗП заключи, че бързото „ привършване ” на наличностите на най-атрактивните артикули при сходни акции може да се срещне, както в комерсиалната мрежа, по този начин и при онлайн магазините.

„ Когато е доста огромно цифрата на понижението, по-малко са случаите, когато това е правилно. Или по-малко са стоките, за които се ползва този огромен % понижение ”, обърна внимание още Маргаритов. Според него ангажимента „ до ” може да се окаже на ръба на закона.

„ Но, в случай че в магазина задоволително ясно е оповестено, че в този сегмент стоките са понижени на 50%, в оня – на 30%, там има – въпреки и няколко единствено, които са на 70%, това би могло да бъде по-скоро вярна и задоволително надеждно поднесена информация ”, изясни той. Председателят на КЗП посочи, че това са образци за вероятни нарушавания, само че по думите му пазарът е относително предан към хората, които пазари в празничните дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР