При осезаем интерес от страна на гражданите в Община Мездра

...
При осезаем интерес от страна на гражданите в Община Мездра
Коментари Харесай

Проведоха информационна среща за санирането в Мездра /снимки/

При осезателен интерес от страна на жителите в Община Мездра се организира осведомителна среща по отношение на отворената за кандидатстване в края на предходната година процедура BG-RRP-4.023 - „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I “, финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). 
Кметът на общината Иван Аспарухов благодари на присъстващите за проявения интерес и им пожела триумф при кандидатстването с планови оферти. Той съобщи, че през последните години по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година и по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в гр. Мездра са санирани голям брой жилищни и публични здания и акцентира, че взаимните старания на заинтригуваните страни в тази посока би трябвало да продължат.   
Инж. Николинка Кътовска, заместник-кмет „ Стратегическо обмисляне, устройство на територията и инфраструктурни планове “, обясни изискванията за кандидатстване по актуалната процедура за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания. Тя срещна присъстващите с главната и с съответните цели на процедурата за даване на средства по линия на Механизма за възобновяване и резистентност, кои многофамилни жилищни здания са възможни за енергийно възобновяване по нея, с допустимите дейности/ строително-монтажни работи за финансиране, степените на планова подготвеност, критериите за административна допустимост и за оценка на качеството при оценяване на плановите оферти. 
Кътовска обърна особено внимание на наложителните условия за реализирани енергийни параметри вследствие на изпълнените енергоспестяващи ограничения - реализиран клас на енергопотребление „ B ” и по-висок и реализиране на най-малко 30% икономисване на първична сила. Ако тези енергийни параметри не бъдат реализирани, всички получени средства подлежат на възобновяване. 
Друго значимо изискване при кандидатстването е, че заради измененията в нормативната уредба, касаеща обследването за енергийна успеваемост, за всички възможни многофамилни жилищни здания би трябвало да се направи (за сметка на собствениците) ново проучване или наличното проучване да се актуализира съгласно новите условия.        
Одобрените за енергийно възобновяване здания ще получат до 100% безплатна финансова помощ, в т. ч. на притежателите ще бъдат възобновени съвсем изцяло разноските за енергийно проучване и за механически паспорт. 
Директорът на дирекция „ Устройство на територията, стопанска система, общинска благосъстоятелност и филантропични действия “ инж. Розалина Георгиева срещна ръководителите на сдружения на притежателите и домоуправителите с съответните стъпки при подготовката на документите за кандидатстване с планови оферти: основаване на Сдружение на притежателите (СС), решение на Секретен сътрудник за кандидатстване на постройката за енергийно възобновяване по процедурата, възлагане и правене на документи за проучване за енергийна успеваемост на постройката, подготовка и подаване на документите в Общината, инспекция за административна допустимост и за оценка на качеството, подписване на партньорско съглашение сред Общината и Секретен сътрудник. 
Крайният период за банкет в Община Мездра на заявки за присъединяване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I “ е 10 май 2023 година Заявления, които не са окомплектовани с всички нужни документи, няма да бъдат одобрявани. 
Насоките за кандидатстване и всички нужни документи са оповестени: 
• на формалния интернет уебсайт на Община Мездра, Раздел „ Национален проект за възобновяване и резистентност “: https://www.mezdra.bg/?page_id=64269, 
• на електронната страница на Министерство на районното развиване и благоустройството: www.mrrb.bg, Раздел „ Проекти по НПВУ “, Секция „ Процедури по НПВУ “, Подсекция „ Процедури, отворени за кандидатстване “, Насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I “, 
• в портала на Информационна система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България 2020 (ИСУН 2020): https://eumis2020.government.bg.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР