При оранжев и червен код за горещо време работодателите са

...
При оранжев и червен код за горещо време работодателите са
Коментари Харесай

При опасни горещини работодателите са длъжни да вземат мерки за своите служители

При оранжев и червен код за горещо време работодателите са длъжни да вземат ограничения за своите чиновници, които работят на  намерено.

На работещите би трябвало да се обезпечават разхладителни питиета, хладно помещение за почивките, както и смяна в работното време или естеството на осъществяваната активност.

Това изясни Дина Христова, специалист в Главната ревизия по труда:

" Всички знаем какво провокират жегите за здравето ни - нараснал риск от инфаркти, от инсулти, само че малко на брой си дават сметка, че в действителност това е риск за тежки трудови злополуки , защото при високи температури хората забавят реакциите си, рефлексите си. Възможно е от самото изпотяване да се изпускат предмети и други предпоставки, които могат да доведат до тежки злополуки ".

Най-често труд навън се поставя в селското стопанство, строителството и туризма. За закритите работни пространства, без  значение на оповестените климатични кодове, са в действие наредбите на Наредбата за минималните условия за микроклимата на работната среда.

Оптималната температура в офисите би трябвало да бъде сред 18 и 25 градуса, съгласно вида работа. При избрани условия са избрани и възможни температури, които могат да доближат до 33 градуса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР