При нападението са били използвани над 50 ракети и 20

...
При нападението са били използвани над 50 ракети и 20
Коментари Харесай

Украйна е засегната от масирана атака срещу енергийната мрежа

При нападението са били употребявани над 50 ракети и 20 дрона, съобщи Зеленски в обява в X, прочут преди като Twitter. Това е последната от поредицата съветски офанзиви против енергийната мрежа на Украйна, която Москва упорства, че е законна военна цел.

 

Ударите бяха ориентирани към седем района в страната и бяха осъществени на огромния народен празник, отдаден на разгрома на нацистка Германия през Втората международна война.

 

В обществените медии Зеленски направи паралел сред немското навлизане в Съветския съюз и съветското навлизане в Украйна, като назова режима на съветския президент Владимир Путин " московски нацисти ".

 

Министерството на защитата на Русия съобщи, че офанзивите ѝ са в отговор на украински удари по техни енергийни уреди. Докато през последните седмици Украйна нападна няколко съветски петролни уреди, Русия бомбардира украинските електроцентрали още от началото на зимата през 2022 година

 

Последната съветска акция, ориентирана към енергийната мрежа на Украйна, стартира през март. Вълните от офанзиви принудиха управляващите в Украйна да наложат преносими спирания на електрозахранването в няколко района, осведоми Би Би Си.

 

Във вторник Путин постави клетва за петия си мандат като президент и съобщи, че Русия ще излезе от " сложния основен интервал " още по-силна. Президентът Зеленски упрекна Русия, че " показва, че нацизмът възкръсва с всяко ново закононарушение ".

 

Миналият месец беше разрушена електроцентрала край Киев, която осигуряваше електричество за три района.

 

Във вторник вечерта украинските сили нападнаха склад за предпазване на нефт покрай окупирания от Русия град Луганск в Източна Украйна. Назначени от Русия чиновници в региона обявиха, че петима служащи са потърпевши.

 

Междувременно гранични чиновници в Полша оповестиха, че са задържали беглец от съветската войска, до момента в който е прекосявал в страната от Беларус. Властите обявиха, че 41-годишният мъж ще бъде изправен пред по-нататъшни дейности през идващите дни. Полското радио заяви, че той е бил облечен в цивилни облекла и не е бил въоръжен при задържането.

 

Телевизията добави, че при ареста е носил съветски военни документи.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР