При изпълнението на строителните дейности движението ще се осъществява двупосочно

...
При изпълнението на строителните дейности движението ще се осъществява двупосочно
Коментари Харесай

Затварят тръбите на два тунела на АМ „Хемус“ към Варна за основен ремонт

При осъществяването на строителните действия придвижването ще се реализира в двете посоки в тръбите за София на двата тунела. Планира се ремонтът да продължи до юли 2024 година, когато ще се възвърне придвижването през тях и ще стартира обновяването на тръбите в посока София.

Необходимо е водачите да карат деликатно, да съблюдават разпоредбите за придвижване и ограничаването на скоростта до 50 км/ч. Двата тунела досега не са главно ремонтирани от построяването им преди към 40 години, напомнят от АПИ.

Тунел " Топли дол " е при 39-ти км на автомагистралата и е в употреба от 1985 година Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на оборудването планува създаване на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове. Ще бъде осъществена реорганизация на пътното платно и на порталните сектори на тунела, както и уголемение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишение на сигурността на оборудването ще бъдат построени две пешеходни евакуационни напречни връзки сред тръбите на оборудването. Ще бъдат актуализирани асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и отвесната сигнализация. Ремонтът е предоставен след извършена социална поръчка. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лева с Данък добавена стойност.

Тунел " Правешки ханове " е при 54-ти км на Автомагистрала " Хемус " и е на към 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в употреба в края на 80-те години на предишния век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова обшивка, модерна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е възстановяване на отводняването. Ще бъдат главно ремонтирани към този момент построените седем напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще разреши те да бъдат употребявани за спешни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани спешни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и други Ремонтът е предоставен след извършена социална поръчка по Закон за обществените поръчки. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лева с Данък добавена стойност.

Републиканските пътища към този момент са в режим на зимно поддържане, оповестиха предходната седмица от АПИ. От пътната организация поучават водачите да потеглят на път единствено с подобаващи гуми, да карат деликатно, със съобразена скорост, да съблюдават разпоредбите за придвижване, нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания и внезапни маневри. Областните пътни ръководства наблюдават прогнозите на синоптиците по региони и дружно с пътноподдържащите компании ще подхващат нужните дейности за обработка на настилките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР