При добро време тази вечер всеки би могъл да наблюдава

...
При добро време тази вечер всеки би могъл да наблюдава
Коментари Харесай

Витлеемската звезда или сближаването на Юпитер и Сатурн може да се види тази вечер

При положително време довечера всеки би могъл да следи забележимото доближаване на двете огромни планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн. Този Коледен театър, от мнозина е наименуван Витлеемска звезда, при ясно време ще се види за първи път от стотици години. 
" Толкова да се сближат, че да наподобяват като един обект, е рядко. Последното сходно е било преди 800 години - 1236-та ли беше. И идващото сходно се чака да е 2080-та, само че на 20 години се повтаря. Сближаването е все едно на процедура се сливат, това е по-рядко, сподели доцент Никола Петров – шеф на Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. 
" Като че ли има някакъв късмет да се види сред облаците, тъй като от 5,30 докъм 6 без 15, най-късно 7 часа вечерта има опция да се видят. След това тези две планети залязват, така че не могат да се следят прекомерно дълго време. 30-40 минути след залеза на слънцето, в посока към залеза на слънцето, югозапад, ще се виждат тези две планети с невъоръжено око като едно. На процедура съвсем са се слели ", уточни той. 
Петров уточни, че даже няма да можем да отличим на небето Юпитер от Сатурн. С бинокъл ще можем да забележим, че са две тела, близо едно до друго, а в реалност дистанцията сред тях е повече от 700 километра.
Видимо за нас Юпитер и Сатурн застават на една линия и ще ги забележим като едно общо тяло, което ще свети най-силно на небето след Луната.
 За първи път от 400 години - доближаване на Юпитер и Сатурн За първи път от 400 години - доближаване на Юпитер и Сатурн
Веднага след залеза на слънцето на 21 декември 2020 година, ниско над югозападния небосвод, ще може да се следи рядко небесно събитие -...
По думите му всеки би могъл да го следи, в случай че има шанс небето да е чисто, незабавно след залеза на слънцето.
Най-напред ще забележим първа четвърт на Луната и на югозападния небосвод ще можем да забележим сближени Юпитер и Сатурн и до към 15 минути двете планети ще могат да се следят, според от това какъв брой чист небосвод има на небето.
" Те ще са ниско над хоризонта ", разясни Петров.
Водещата фотография е направена от Теменужка Начева - до наскоро шеф на Планетариума в Смолян. Направена е на 18-ти декември, когато Юпитер и Сатурн са доста близо една до друга, само че още не са в един ред. Тази вечер след залеза на слънцето двете планети ще се приближат дотолкоз, че ще са като едно небесно тяло. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР